Tovább őrölhet hazánk egyetlen vízimalma

  A baranyai Orfűn vízimalmot újítanak fel, Eszéken egy új hajómalmot építenek az idegenforgalmat és a hagyományőrzést szolgáló magyar-horvát együttműködés alapján, amelyre 2015-ig mintegy 125 millió forintot költenek.

   

  Füzes Kata, a Malomkő Alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn Orfűn, a projekt részleteiről tartott sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: az alapítvány és az eszéki önkormányzat európai uniós finanszírozású kezdeményezése keretében Orfűn a vízimalom 19. századi épületének, őrlőberendezéseinek, udvarának és malomárkának rekonstrukcióját végzik el.

  Ősi gabonákat őrölhet az orfűi vízimalom

  Magyarországon jelenleg az orfűi az egyetlen vízimalom, amelynek van őrlési engedélye. A létesítmény a mellette álló egykori lóhajtásos szárazmalommal, a molnár nyári konyhájával, pincéjével együtt malommúzeumként működik, és évente 7-8 ezer látogatót fogad. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: céljuk az, hogy a vízimalom akár folyamatosan őrölhessen, és jobb körülmények között, több látogatót fogadhasson.

  A felújítás lehetőséget nyújt ősi gabonafajták feldolgozására, a boltokban nem kapható különleges lisztek előállítására és az azokból készülő kenyerek, péksütemények bemutatására. Távolabbi terv, hogy a helyszínen létrehozzák Baranya megye malomépítészetének skanzenét.

  Hajómalmot építenek Eszéken

  Denis Ambrus, Eszék alpolgármestere az együttműködés Eszékre vonatkozó részével kapcsolatban kitért arra, hogy az új hajómalmot a Dráván építik meg. Az építmény reményeik szerint nemcsak turisztikai látványosságként szolgál, hanem segít a fiatalabb generációknak az egykor virágzó hagyományos malomipar megismerésében, a tradíciók újraélesztésében.

  Zvonimir Prgomet, a projekt horvát menedzsere megemlítette, hogy Eszéken és környékén egykor számos vízimalom épült és működött, az utolsó a második világháborúban, bombatámadás következtében dőlt romba.
  A beruházásokon kívül a magyar-horvát pályázati együttműködés fontos eleme egy malomtörténeti kutatás. A munka Baranyában és a határ menti régióban a különböző malomtípusok, az azokban alkalmazott technika megismerésére, a meglévő malomépületek feltérképezésére irányul.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!