Két új turisztikai látványosság kerül fel Vajdaság listájára

Uniós támogatásból varázsolnak vonzó megjelenést két régi malomnak: a nagykikindai Szárazmalom és az oromi szélmalom is új külsőt kap, és még az idén átadják őket a turistáknak - tudtuk meg a Vajdasági RTV híréből.

Szélmalom a naplementébenForrás: Pixabay / Készítette: József Kincse

A nagykikindai Szárazmalom különleges értéke abban rejlik, hogy eredeti helyén, eredeti szerkezetével együtt maradt fenn, ráadásul az egész Kárpát-medencében ez az egyetlen szárazmalom, amely a vele egybeépült molnárházzal együtt élte túl az elmúlt 120 évet.

A malom a helyi közösség szimbóluma és Szerbia kiemelt jelentőségű műemléke, ezért is fontos, turisztikai szerepének növelése. Így lehetőségünk lesz bepillantani abba, hogyan zajlott itt valamikor a molnári munka.

Csakúgy, mint az oromi „Bajúsz" szélmalomban, amely a Nagy úton még 1869-ben épült, téglából. A vitorlát hatalmas fa gerendákkal fordították a szél irányába, a malom mellet a tulajdonos nádtetős tanyája helyezkedett el, amely egyaránt szolgált lakóhelyként és raktárként. A malom a hatvanas évekig működött, majd sorsára hagyták, és a mellette lévő tanyát is lebontották. 

A helyiek többször is nekifutottak a felújításának, és a környéket is igyekeztek korszerűsíteni, de anyagi okok miatt eddig mindig derékba törtek a fejlesztések. Most azonban a támogatás lehetőséget ad arra, hogy újra a vajdasági turizmus középpontjába kerüljön a két régi malom.

A fejlesztésekre mintegy 500 ezer eurót szánnak, amelyből 400 ezer származik uniós forrásból. A felújítás 2018-ban kezdődött és most a végéhez közeledik, várhatóan február 29-e után nyitják meg a turisták előtt is a műemlékeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek