Vadmacskakölykök cseperednek a Kis-Balaton térségében

Kalandvágyóak, bátrak és nagyon édesek a kis vadmacskakölykök, akiket a Kis-Balaton térségében rögzített a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kameracsapdája. A felvételek ritkaságnak számítanak, ugyanis a Magyarországon élő ragadozó emlősfajok közül a macskafélék élik a legrejtettebb életmódot. A hiúznál jóval gyakoribb vadmacska természetben történő megpillantása sem számít mindennaposnak, a kölyköket pedig anyjuk a legtitkosabb zugokban vezetgeti - írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az egyik vadmacskakölyökForrás: facebook / Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Készítette: Lanszki József

A Kis-Balaton térségében jellemző hatalmas kiterjedésű, zavartalan mocsár- és berekterület többek között a vadmacska erős, önfenntartó populációjának ad otthont. Ivarérett, de még fiatal egyedekkel már korábban is találkoztak a Nemzeti Park munkatársai, méghozzá a berekben pillanthatták meg őket. 2017-ben pedig egy bőrig ázott apró vadmacska felbukkanása jelezte, hogy szaporodóképes nőstény is él egy jól behatárolható területen. Idén nyáron ebben a térségben, egy több ragadozó emlősfaj által „használt" fűzfa tövében próbálkoztak a 2018. évi szaporulat megörökítésével. A kísérlet sikeresnek bizonyult, így a felvételekből kiderült, hogy a vadmacskamama idén két apró cicát vezetget a mocsár ösvényein.

Érdekesség, hogy a ragadozó emlősök időben is felosztják a területeket. Kameracsapdás felvételeken gyakran tapasztalható, hogy ugyanazt az ösvényt járja a vidra, a róka, a sakál, a borz, a nyest, a nyuszt, a menyét és a hermelin is. 

Az igazgatóság a vadmacskaállomány feltárására különösen nagy hangsúlyt fektet: több évre elhúzódó részletes kutatásokkal kívánják a szórványos észleléseket alaposabb tudássá alakítani a Balaton-felvidéken, a Bakonyban és Zala megyében is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek