Nyaralóhajók, dűlőtúra és hűvös pincék várják a nyaralókat a Tiszánál

A héten Tokajban jártunk, ahol a helyiek a térség turisztikai kínálatát mutatták be annak ehető és iható jóságaival együtt. Bár a Bodrog magas vízállása miatt nem vezethettük az év slágereként beharangozott nyaralóhajókat, minden fontos tudnivalót elhoztunk olvasóinknak arra az esetre, ha úgy terveznek, az idei nyárból pár napot egy hajó fedélzetén töltenek. És hogy minél könnyebben dönthessenek, az alábbiakban ajánlunk is majd helyeket dűlőtúrához, pincelátogatáshoz és borkóstoláshoz, miközben azokat az épített látnivalókat is sorra vesszük, amelyeket igazi kincsként rejtettek el a Tisza és a Bodrog mentén.

Tavaly már többször is írtunk arról, hogy az idei nyár sokak által kíváncsian várt újdonsága – az Európa-szerte már évek óta népszerű – nyaralóhajózás lesz, melynek feltételeit itthon a Tisza-tó, Felső-Tisza és a Bodrog térségében a MAHART alakította ki. Most, hogy a nyár érezhetően beköszöntött, és az egyéni hajózási kaland is elérhetővé vált, talán egyre többen tapogatóznak, vajon érdemes-e, megéri-e kipróbálni a folyami hajózást, és a még megmaradt szabadságnapokat tópart helyett egy kishajó fedélzetén tölteni a családdal. Az alábbiakban nekik igyekszünk döntésükben segíteni.

Van még fotó, kattintson!Forrás: Magyar Hajózási Zrt.

Nyaralóhajót vezetni egyszerű és biztonságos

És még ha kétkedve is fogadnák ezt az állítást, a kijelölt folyami kikötőkben minderről bármikor meggyőződhetnek. Egy ilyen kishajó vezetéséhez nem szükséges hajóvezetői engedély, szakképzett kormányost sem kell magunkkal vinnünk, viszont a bérbeadás feltétele, hogy megtanulják a hajó kezelését azok, akik nyaralni fognak rajta. A bázison mindent elmondanak, amit csak tudni kell, a belső kapcsolóktól kezdve a berendezési tárgyak használatán át a vészhelyzeti teendőkig.

Forrás: Magyar Hajózási Zrt.

Mindez azt is jelenti, hogy a bérlők egy gyakorlati hajóvezetői oktatáson is részt vesznek, ahol megtanulnak biztonságosan elindulni, kikötni és manőverezni. Ennek teljesítése után azonban már tényleg indulhat a nyaralás, elhagyhatják a bázist, és rábízhatják magukat a hajókon beépített navigációs rendszerre, amely a tájékozódásban lesz segítségükre az egész út alatt. Indulás előtt érdemes letölteni a NaviBoat applikációt is a telefonra, melyben minden érintett településnél minden izgalmasabb látnivalót jelölnek, pl. a strandokat, az állatkertet, a kalandparkot, a múzeumot, túraútvonalakat, de tulajdonképpen minden egyéb látványosságot.

Forrás: Magyar Hajózási Zrt.
Egymilliós élmény
Hajózni a kiskörei és tokaji báziskikötőből indulhatunk, ahol 10-10 hajó állomásozik. Júliusban és augusztusban jellemzően 3-4 napos vagy 1 hetes útra bérlik a hajókat, az őszi szezonban azonban akár 1 napra is. A családosok számára a Tisza-tó és térsége ajánlott, míg Tokaj térségét inkább a baráti társaságok keresik. A bérleti díj függ a hajó méretétől, a bérlési időszaktól és a szezontól is. Főszezonban pl. egy hétre egy 4 fős hajó 2876 EUR (~1 millió forint), a 8 fős hajó 3978 EUR (~1,4 millió forint). Főszezonon kívül pedig ugyanezek a hajók 1700 EUR (~600 ezer forint) illetve 2400 euróért (~850 ezer forintért) bérelhetők.

Helyek falatozáshoz, poharazgatáshoz, csavargáshoz

♥ Tokaj főterén például van egy teraszos étterem, amelyet ha megéheztek, kikötés után érdemes lehet kipróbálni. A LaBor Bistro konyhájában szezonális, környékbeli alapanyagok felhasználásával dolgoznak, ételeik mellé pedig a régió legnépszerűbb borait kínálják.

♥ Házi szörpre és lekvárra vágynak? Üljenek bringára, és kerekezzenek el a Csicsörke és az Ízes Örömest Lekváriumba. A Csicsörke nevű bodrogkeresztúri családi vállalkozásban a szörpök, lekvárok, csatnik alapanyagai szinte kivétel nélkül mind a kertjeikben teremnek, amelyeket aztán tartósítószer nélkül, nagy gondossággal készítenek eladásra. Hamarosan a teraszuk is elkészül, ahol vendégeiknek szörpöket, lekvárjaik felhasználásával pedig házi süteményeket kínálnak majd, akár elvitelre is. Az Ízes Örömest Lekvárium 5 perces sétára található a tokaji bázistól, ahol kérhetnek akár csak egy szelet klasszikus lekváros kenyeret is, de azt is megtehetik, hogy több órán át kóstolgatják az igazi lekvárkülönlegességeket.

Forrás: Magyar Hajózási Zrt.

♥ Esik az eső? Tehát múzeumi idő van! Bodrogkeresztúron rendezkedett be a Borecet Manufaktúra, amelynek Acetánia nevű múzeumában az ecet kultúrájával, történetével és múltjával ismerkedhetnek meg, az ecetkülönlegességeket pedig meg is kóstolhatják.

♥ Látták már a mádi zsinagógát? Akkor ideje azt is megnézni! Mád Tokaj-Hegyalja emblematikus zsidó kulturális emlékhelye, zsinagógáját a világ 100 legszebb zsidó temploma között tartják számon. A volt rabbiház és rabbiképző épületegyüttesétől indul a Csodarabbik útja zarándokútvonal is. Ma a zsinagóga mellett múzeum, interaktív kiállítótér, kulturális centrum, kutatószoba, szálláshely és információs központ működik.

♥ Vacsorára is jól esne valami még a szárazföldön? Akkor irány a Mad Wine birtoka, ahol valóságos toszkán környezetben érezhetik magukat. A teraszos helyen mangalicahússal töltött kenyérlángost, különböző ízű csatnikat és az Első Mádi Borház fogásait kóstolhatják meg, amit aztán helyi borokkal öblíthetnek le.

Kattintson bármely képre, galéria nyílik belőle!Forrás: Magyar Hajózási Zrt.

♥ Ha pedig ezeket a kalóriákat szívesen ledolgoznák, akkor a tokaji Hétszőlő Borászat birtoka körüli dűlőtúrát javasoljuk. Aki persze már nem ül a hajó kormánykerekéhez, az aznap még a környékbeli pincészetek boraival is barátkozhat. Ilyen például a Dereszla Pincészet és Henye Borászat, ami a tokaji borvidéken található, Bodrogkeresztúr legnagyobb pincéje, mely vinotékájában mindennap várja a minőségi borok szerelmeseit. Továbbá a Kései Pincze, a Kvaszinger Pincészet vagy a Hímesudvar Pincészet, ahol a remek hangulat és a finom borok garantáltak.

Érdemes még megemlíteni a Tokaj főterén található Rákóczi Pince és Udvarházat is, amelynek tulajdonlevelét a XV. század eleje óta királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok adták el és vették meg egymástól hosszú évszázadokon keresztül. De az erről szóló legendákat annak hűvös pincéjében, talán pont egy pohár aszú társaságában érdemes meghallgatni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek