Elvonulások és lelkigyakorlatok a buddhizmustól a keresztény lelki fitneszig

A belső útkeresés mindenkinek a legszentebb magánügye, a szó legszorosabb értelmében. Van azonban, hogy nem tudjuk a szobánk magányában, vagy egy erdő csendjében meglelni azt a fajta rendet, boldogságot vagy teljességet, amire a lelkünk rég áhítozik – ilyenkor jól jön egy kis külső segítség. Olyan belföldi elvonulásokat és lelkigyakorlatokat gyűjtöttünk össze, melyek egymástól nagyon eltérő módon keresik a választ ugyanarra a problémára, a mindig zakatoló elme lecsendesítésére.

10-30 napos meditációs elvonulás

Július 1. és 30. között egy nagyon komoly lelki tréningen vehetnek részt azok, akik csatlakoznak az elvonuláshoz. A kemény ebben az esetben azt jelenti, hogy a választott időszakra, mely lehet 10 nap, de akár 30 nap is, a résztvevők többek között azt vállalják, hogy teljes csendben maradnak az ott tartózkodásuk alatt.

Forrás: Kite_rin/Shutterstock

Erre azért van feltétlenül szükség, mert a vipasszana meditációs gyakorlat csak így tudja kifejteni a hatását, így van valódi lehetőség az elme megtisztítására. Ez valójában egy intenzív buddhista csendes, ülős meditációs gyakorlás, ami azt jelenti, hogy a nap nagy része így telik. Az elvonulást Anuttara vipasszana-dzsána meditációs tanító tartja.

Fitnesz lelkigyakorlat fiataloknak

A korosztályi besorolás ebben az esetben a 20-45 év közöttiekre vonatkozik, őket várják július 20. és 23. között Pannonhalmára a bencés szerzetesek és fitnesz instruktorok által tartott gyakorlatra. A délelőttök a Bencés Gimnázium tornacsarnokában telnek, a vezetett edzéseket pedig vezetett imádkozás, elcsendesedés váltja a délutáni órákban. Kezdő sportolókat és aktívan mozgókat is szeretettel várnak, illetve hívőket és - ahogy ők fogalmaznak - „keresőket" is. A programra a Pannonhalmi Főapátság oldalán lehet jelentkezni.

Meditációs napok

Szeptember 8. és 12. között tartják a lelkigyakorlatot Tahin, a Szív Lelkiség Központban. Nagyon egyszerűen kezdődik a program: szemlélődéssel. A természetben, puszta érzékeléssel töltött idő után jön a test észlelése, majd lehet befelé haladni, és légző gyakorlatok segítségével, imádkozással tudatosan befogadni Isten jelenlétét. Nagyon finomra hangolt, a puszta észlelésre hagyatkozó gyakorlatról van szó,a tudatos gondolatok háttérbe szorulnak. A programra bárki jelentkezhet, a honlapon egyetlen gombnyomással elérhető a regisztrációs felület.

Jóga elvonulás

Őszre szól a meghívó, egészen pontosan október 23. és 25. között zajlik a program, ahol a test és a szellem is felfrissülhet. Elsősorban jógázásra és meditációra épülnek fel a napok, de emellett aktívan is lehet pihenni: lesznek kirándulások, beszélgetések és közös főzés is. Az ételek bio alapanyagokból készülő vegetáriánus fogások lesznek, és ha valakinek van kedve, meg is tanulhatja az egészséges és könnyen elkészíthető recepteket. Fakultatív programként szerepel egy egerszalóki kirándulás is, ahol fürdőzni, szaunázni lehet, vagy akár egy kényeztető masszást is lehet kérni.

Forrás: Microgen/Shutterstock

Gyaloglás Jézussal

Az imádkozást a mozgással, vagyis a lelket a testtel kapcsolja össze ez az augusztus elején zajló program, melynek több helyszíne és időpontja is megtalálható a témáról szóló honlapon. Az augusztus eleji (augusztus 3-8.) időpontban a püspökszentlászlói Életrendezés Központban, pontosabban annak környékén lehet részt venni a gyalogláson. Nem egyszerű sétáról van szó, felkészült trénerek vezetik be az érdeklődőket a nordic walking alapjaiba, azaz a testet ugyanolyan komolyan átmozgatják, amilyen mélyen hatnak a szellemi, spirituális valóra is.

Nyári Teljesség Tábor

Több nyári tábor közül is lehet válogatni a honlapon, a Nyári Teljesség Tábor Vöröstón lesz augusztus 19. és 23. között. Reggelente légző gyakorlatokkal indul a nap, ezt spirituális gyakorlatok, meditáció, önismereti előadások követik, de szerepel hastánc, kirándulások és rengeteg nevetés is a programban.

A cél nem csupán a lelki fejlődés, hanem egy örömteli, boldog időszak teljes és tudatos megélése. Éppen ezért a csendgyakorlatok mellett társasjáték, balatoni fürdés, közös zenélés és egy nagy záró, tábortűz melletti buli - meg még sok minden más - belefér ebbe az öt napba.

Sopronbánfalvi Kolostor

Egyéni és csoportos elvonulásokra ad lehetőséget a kolostor, ahol önmagában a hely is komoly szerepet játszik a belső utazásban. Olyan embereket várnak ide, akik szeretnék megtapasztalni, hogy milyen környezetben éltek a szerzetesek, vagy testi-lelki-szellemi egészségüket szeretnék megőrizni, esetleg helyreállítani. A helynek köszönhetően a lélek lecsendesül és megnyugszik, ezért, a honlap tanúsága szerint, már az is nagy változást hozhat valakinek az életében, ha minden külön, vezetett program vagy tevékenység nélkül, egyszerű szemlélődéssel tölt el itt néhány napot.

A Sopronbánfalvi Kolostor Hotel falai közé pár napra bárki elvonulhatForrás: Bodnár Zsófi / Travelo

Női elvonulás, tavasszal

Igen, ez már a következő évre vonatkozó program. 2021 márciusára hirdették meg az elvonulást, amely, ahogy a címből is kiderült, kifejezetten nőknek szól és nők is tartják. Egy asztrológus és egy Theta Healing tanácsadó, pilates oktató lesz a résztvevők segítségére a négy nap alatt.

A cél a mindennapi terhek lepakolása, és az, hogy a résztvevők visszataláljanak önmagukhoz, élvezzék az életet és lelkileg megtisztuljanak. Ha valaki szeretné a testét is felfrissíteni, az részt vehet pilates órákon is, de ez egyáltalán nem kötelező. A helyszín Dömösön lesz, minden egyéb tudnivaló az esemény honlapján található.

Forrás: Karramba Production/Shutterstock

Nyári csend elvonulás

Pannonhalmán, a Szent Jakab házban háromnapos csendgyakorlaton lehet részt venni augusztus 15. és 18. között. Bár az elvonulás célja a befelé figyelés, nem csupán erről fog szólni ez az időszak. Vezetett programon kapnak segítséget az elvonulók ahhoz, hogy a szellemük és testük is megtisztuljon és feltöltődjön, mindezt pedig szépséges természeti környezetben tehetik. A gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megismerjék építő és romboló hajlamaikat, és ezáltal változtassanak, ahol szükséges – akár a teljes életükön is.

  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek