Ezekbe a környező országokba most már tervezhetik a vonatozást

Július elsejétől számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma. A járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent a MÁV-START nemzetközi utasforgalma, azonban fokozatosan visszatér az utazási kedv, és ezzel együtt egyre többen érdeklődnek a nemzetközi járatok iránt. Egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság – írja sajtóközleményében a MÁV Zrt.

Aki szívesen vonatozna külföldre, most érdemes keresgélnie az újraindított járatok között - illusztrációForrás: PublicDomainPictures/Pixabay

A nemzetközi vonatok csökkentett járatszámmal Magyarországról csak Ausztriába, valamint Ausztrián keresztül Németországba közlekednek jelenleg.

Július 1-jétől már több környező ország felé és felől újraindul a nemzetközi vasúti személyszállítás. Az utasok már megvásárolhatják a menetjegyeket elővételben a nemzetközi járatokra.

Az arcmaszk viselésének szabályai egyes országokban eltérhetnek, a magyarországi szakaszon a kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése. 

Ausztria és Németország

A bécsi elővárosi közlekedési rendszer Hegyeshalom határátkelőnél május közepe óta az eredeti menetrend szerint üzemel. A nemzetközi távolsági személyszállítás a kihirdetett veszélyhelyzet óta sem állt le, napi 5 pár vonat közlekedik Bécsbe illetve tovább Münchenbe. Július elejétől tovább bővül a kínálat: ismét 2 óránként járnak a nagysebességű vonatok Németországba és a Budapest–Bécs útvonalra is újabb járatok állnak be. Július 2-től már minden railjet xpress vonat közlekedik. A menetrend ugyan még nem lesz olyan sűrű, mint a járványhelyzet előtt, de az utazások már rugalmasan tervezhetők, a vonatok többsége visszaáll a forgalomba. Románia és Ausztria között is részben újraindul a tranzitforgalom. 

Horvátország

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal kezdhető újra a forgalom: Zágrábba az Agram és Gradec InterCity-k július elejétől közlekednek. Ismét megindul a regionális forgalom Pécs és Pélmonostor (Eszék) térségében. A 1204-es és 1205-ös számú Adria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Szlovákia és Csehország (illetve tovább Berlin felé)

Mivel Nagymaros és Szob között a viharkárok miatt egyelőre nem indul újra a vonatforgalom, ezért a Metropolitan, a Hungária, a Báthory és a Metropol nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek.

Budapest–Pozsony–Prága között a közvetlen, Szobon keresztüli forgalom újraindításáig Pozsonyt a Győr–Rajka útirányon, míg Prágát a Hegyeshalom–Bécs útvonalon keresztül lehet elérni.

A következő hónap első napjától Kassa és a magyar főváros között újra teljes útvonalán haladhat a Rákóczi és a Hernád InterCity a hidasnémeti határon keresztül; azonban pályaépítési munkálatok miatt módosított menetrend lép életbe, július 4-én és 5-én, valamint augusztus 15-én és 16-án Miskolc és Hidasnémeti között pótlóbusz szállítja a Hernád és a Rákóczi IC utasait.

Szlovénia

Forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig megy. A 1246-os és a 1247-es számú Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Románia

Július elejétől ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC; háló- fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

Szerbia

Újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés. Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől. A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítése miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek