Újraindult a Gyermekvasút, melynek kisvonatai a felújított hűvösvölgyi végállomásra futnak be

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel 3 hónapos üzemszünet után szombaton újraindult a forgalom. Átadták az utasoknak a megújult hűvösvölgyi állomást is, mely méltán lehet az idén 72 éves kisvasút legújabb büszkesége – tudtuk meg a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. sajtóközleményéből.

Szombattól ismét fel lehet ülni a kisvonatokra, a járványügyi szabályokat betartvaForrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

A járványügyi korlátozások miatti közel 3 hónapos kényszerszünet után szombattól ismét járnak a vonatok a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy közötti, közel 12 kilométeres vonalon. Az Úttörővasút első, Széchenyi-hegyről induló szakaszát 1948 nyarán adták át, a teljes vonalon 1950-ben indult meg a forgalom. 

A megfelelő védőtávolság betartása érdekében a szerelvényeken csak az ülőhelyek felét értékesítik, és csak az indulás előtt a pénztárban megváltott jeggyel lehet felszállni.

Az ideiglenes menetrend szerint a vonatok a két végállomás között csak két helyen állnak meg, a kedvelt kirándulóhelyek közelében található Szépjuhászné és Jánoshegy állomásokon. Ám itt is csak akkor lehet felszállni a vonatokra, ha még van megfelelő számú szabad ülőhely. 

Besztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője hozzátette: „A gyermekvasutasok már nagyon várták a forgalom újraindulását, az elmúlt 3 hónapban is folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot az online világban: megannyi vasúttal kapcsolatos hírt osztottak meg egymással, internetes közösségi programokat szerveztek, megemlékeztek a szolgálati teendőkről, mintha csak a vonalon csinálnák mindezt. A tavasszal indult tanfolyamunkat is online képzéssel folytattuk, így nyár közepére a legifjabbak is szolgálatba állhatnak." Jelenleg 581 gyermekvasutas és 65 ifivezető rendelkezik a szolgálathoz szükséges vizsgákkal.

A gyerekvasutasok is nagyon várták az újraindulástForrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Eközben a hűvösvölgyi állomásépület teljes homlokzata új színt kapott, a tetőt és az aluljárókat is leszigetelték. Megújultak a peronok, mellékhelyiségek és a váróterem, és egy pelenkázó-helyiséget is kialakítottak. Az állomás minden részére modern, LED-es világítást telepítettek. Új utasirányító táblák és információs kijelző segíti a tájékozódást. A gyermekvasutasok szolgálati helye, a forgalmi iroda is megújult, és az indulóállomásához vezető sétautakat, parkos területeket is rendezték. Folyamatosan fejlesztik a kisvasút járműparkját is. 

A Hűvösvölgyi állomás felújítva várja az utasokatForrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

A Gyermekvasút a nyár végéig minden nap, szeptembertől pedig heti két nap, keddtől vasárnapig várja az utasokat. A nyári időszakban hosszabb üzemidőben, 19 óráig járnak a vonatok, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát. Bővebb információ a kisvasút honlapján található. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek