Az ekhós szekértől a paplakig – Vendégházak, ahol minden szegletben megbújik egy mese

Ismét különleges belföldi szálláshelyeket mutatunk be önöknek. Míg korábbi cikkünkben olyan helyszínek szerepeltek, melyek funkciójukat tekintve már eleve vendéglátóhelynek épültek, mostani írásunk azokról a vendégházakról szól, amelyeket eredetileg egészen más céllal használtak. Találnak a listában régi paplakot, vízimalmot, sőt, egy régi szekeret is – és higgyék el, ezeknek a helyekhez valami hihetetlen pluszt ad a múltjuk és a másságuk.

Szászi Birtok

A Veszprém megyei Hegymagasra nem két napra érkezik az ember. Ide azért kell eljönni, mert jut idő arra, hogy az ember egy kicsit belesimuljon a táj nyugalmába. A Szászi Birtokon alapvetően borászattal foglalkoznak, így az itt kialakított vendégházak is présházak voltak egykor. Minden házat ki lehet bérelni: Tercia és a Natura a birtok közepén található, míg a Diófás és a Hobbit házhoz körülbelül 10 perces sétát kell tenni.

Forrás: Szászi Birtok

A négy- illetve hatfős házikók úgy vannak felszerelve, hogy a benne lakók otthon érezzék magukat, vagyis minden van a wifitől kezdve a bográcsozáshoz szükséges tűzifáig. Nem kell persze minden este magunknak főzni, a birtokon üzemelő, néhány hete megnyílt Viridáriumban is le lehet ülni néhány nyugodt órára.

Forrás: Szászi Birtok

Minden ételhez javasolnak bort is, így például a vajban sült egész pisztránghoz, melyet eperrel és spárgával tálalnak, a Kéknyelű csúszik a legjobban, míg a húsos kölessel megbolondított citromos tyúkhúsleveshez a Zenit. Ha Szászi Endre hegymagasi birtokáról még többet olvasnának, kattintsanak korábbi cikkünkre.

Vízimalom Vendégház

Igazi, csörgedező patak partra épült, fehérre meszelt falú kis házikóban lakhatnak a vendégek ezen a nagybörzsönyi szálláshelyen. A vízimalom történetét a vendégház honlapján is el lehet olvasni, de az itt pihenő vendégeknek szívesen tartanak idegenvezetést is a műemlék jellegű malomban. A vendégház sem mai darab, 1872-ben épült, és stílusában tökéletesen illeszkedik a múzeumhoz.

Forrás: www.vizimalomesvendeghaz.hu

Bár a hangulat végtelenül nyugodt, sok apró dologgal tették kényelmesebbé a helyet. Így például van a házban wifi, tévé, és egy teljesen felszerelt konyha, de hűvös időben begyújtható a kandalló, nyáron pedig az udvarban lehet főzni és a kemencében sütni. A nyolcfős házat csak egyben adják ki, így nem kell idegeneket kerülgetni a pihenés idején. 

Sirocave Barlang Apartmanok

Közép-Európa első barlangi szállása Magyarországon, Sirokon található, Egertől körülbelül 20 kilométerre keletre. Összesen nyolc apartmant alakítottak ki a 300 éves barlangokban: a riolit tufába vájt kétszemélyes kis szobák egyszerűek, szépek, három barlangba még pótágyat is tudnak tenni. A falak az eredeti barlangfalak, a padlón színes szőnyegek ellenpontozzák a kő hűvösségét.

Forrás: Sirocave

A szállás egész évben üzemel. A klimatizált szobák hűvös időben fűthetőek, a vendégek franciaágyas vagy kétágyas lehetőségből választhatnak. Minden apartmanban van konyha, zuhanyzós fürdőszoba, sőt, ki lehet alakítani nagyobb „családi barlangot" is. A reggeli minden nap csinos fonott kosárban érkezik a szoba ajtajához, esténként pedig jólesően lehet pihenni egy pohár egri bor társaságában a barlangi kuckó előtti pihenő ágyakon. Különböző csomagajánlatok közül lehet választani a honlapon, például a Kaland Barlangos utalványhoz tartozik két belépő a Siroki várba és a bükkszéki fürdőbe, míg a Sirocave élményben egy térképes kincsvadászat is van lehetőség.

Homoki Lodge

Nagyon érdekes kombinációra bukkantunk a Duna–Tisza közi homokhátságon. Ez az a hely, ahol a láthatár a végtelenbe nyújtózik, és a hatalmas ég a szabadság érzetét hordozza. Magyarország déli részén, a Duna és a Tisza között található a Homoki Lodge, melynek fő profilját a lovas üdülések jelentik.

Forrás: Homoki Lodge

Emellett nagyon jó a konyhájuk, a szálláskínálat pedig egészen egyedi. Egyrészt kínálnak nagyon profin felszerelt jurta szállásokat – van, amiben masszázskád, csillagkémlelő, nyitható kupolaablak, damasztágynemű és padlófűtés van –, másrészt szobákat is lehet bérelni a butik hotelben, melyet a régesrégi tanyasi épületegyüttesből alakítottak ki.

Forrás: Homoki Lodge

Ami kívülről egy szépen rendbe rakott vastag falú, nádtetős parasztháznak látszik, az bent egy minden kényelemmel felszerelt, de nagyon szépen stílusban tartott szálláshely. A Lodge fatüzelésű szaunával, könyvtárszobával és medencével teszi teljessé a pihenést.

Kerca Bio Farm

Itt is van választék bőven: foglalhatunk helyet parasztházban, kicsi és nagy faházban, lombházban, és ráadásként egy felújított ekhós szekéren is. Igazi vándorélmény a fából készült kis kuckóban, a Kerca patak partján szundítani. A szekérben van egy kényelmes duplaágy, de ha valaki gyerekekkel érkezik, akkor nekik is nagyon jó helyük lesz az emeletes ágyban.

Forrás: Kerca Biofarm

A fürdőszoba ekkora helyre nem fért be, ezért az egyik épület fürdőjét lehet használni, viszont befért egy pici asztal, és a reggeli kávét vagy teát is meg lehet főzni „házon belül". Minden másra meg ott a kert, hisz ide éppen azért jön valaki, mert az idejének a 90 százalékát a szabad levegőn szeretné tölteni. A farmon lehet lovagolni vagy akár bringát bérelni, és persze hatalmasakat enni. A vacsora menüben például van szarvaspörkölt dödöllével és mandulás almatorta is, de a ropogós kenyérből, friss kecskesajtból, házi lekvárból és szalámiból álló reggeli is minden nap az ajtóhoz érkezik. 

Cselling Udvarház

Több mint száz éves története van annak az udvarháznak, mely az utóbbi években összefonódott az üzemeltető család történetével. Eredetileg családi nyaralónak vették meg a Révfülöpön álló, víz közeli vincellérházat, csak később alakították át vendégházzá.

Forrás: Cselling Udvarház

Majd megvették a szomszédos, valaha volt paplakot is, és úgy újították fel, hogy minden szépséget, amit menteni lehetett – gerendákat, címeres téglákat – visszaépítettek bele. Az udvarház ma a régi hagyományok és a modern világ egy különösen kényelmes kombinációja, mivel minden megvan benne, amit egy olyan csendre vágyó ember keres, aki nem akar felesleges kompromisszumokat kötni.

Forrás: Cselling Udvarház

Összesen három, egyedi hangulatban berendezett lakosztály közül lehet választani, és mindhez járnak az olyan apró, de nagyon kellemes figyelmességek, mint a welcome drink vagy a kézműves szappan.

Galyatető Turistacentrum

Öt különböző szállástípus közül lehet válogatni a helyszínen: van apartmanház, fürdőszobás szobák a főépületben, bakancsos szállás - amelyet elsősorban csoportoknak, például iskolai osztályoknak ajánlanak -, sátorhelyek és a bivak (ez utóbbi nem szállás, hanem szállásszolgáltatás). És pontosan ez az, ami nekünk különösen megtetszett. Ez ugyanis a 30 méter magas kilátóban, pontosabban annak legfelső három emeletén kapott helyet.

Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség

A Galya-kilátó több díjat is elnyert, és mivel ez az ország legmagasabban lévő kilátója, ez azt is jelenti, hogy tetőterasza csaknem 1000 méteres magasságban van. A tervezők – Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron – egyedi hangulatú, modern és mégis tájba simuló építményt hoztak itt létre.

A kilátó szobájaForrás: Magyar Természetjáró Szövetség

A fürdő különálló épületben van, és hálózsákot is mindenkinek magának kell vinni, de mindentől függetlenül nem mindennapi élmény a kilátóban tölteni az éjszakát.

Öreg Malom

Mezőkövesdtől északra található Bogács, ahol egy hajdani gőzmalom és molnárház épületeiből alakították ki az apartmanházat, a Vidéki Varázs Vendégházat és az éttermet, de megbújik egy kemping is a másfél hektáros, ősfás parkban. Az Öreg Malom Apartmanházban minden szoba a zöldellő kertre néz, a négy- és ötfős apartmanok mellett pedig van egy mini, franciaágyas szoba is.

Forrás: www.oregmalombogacs.hu

A helyiségek nagyon légiesnek, könnyednek tűnnek a hófehér bútoroknak, falaknak és a világos padlónak köszönhetően, melyet csak a fürdőben és a konyhasarkokban használt fekete mintás csempe és egy-két színes tárgy tör meg. Az összhatás pedig nem unalmas, hanem sikkes és rendezett egyszerre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek