A kitalált kollégától a kiplakátolt válaszlistáig – Így ússza meg becsavarodás nélkül a home office-t!

A koronavírus-járvány számos olyan váratlan, eddig ismeretlen helyzethez vezetett, ami miatt sok embernek teljesen át kellett alakítania a mindennapjait. Az egyik leglátványosabb változás az otthonmunka, vagyis home office lett. Sokaknak már van benne tapasztalata, míg másoknak kihívás lehet átállni az ezt megkövetelő napi rutinra. Az alábbiakban az arany középutat keressük a hatékonyságot növelő tippek és a lélek számára is fontos, megmosolyogtató, neten keringő home office megoldások között.

A Travelo.hu szerkesztősége is otthonmunkára kényszerült, és mindenki másként kezeli a helyzetet, mert mások a családi hátterek, a már kialakult napi rutinok, más a házimunka, a pihenés és a kikapcsolódás ritmusa is. Abban azonban minden kollégánk egyetért, hogy a szükséges munka elvégzésére szinte ugyanannyi figyelmet kell fordítani, mint a lelkünk ápolására.

Nem könnyű mindent egyszerre megoldani, kellenek a határok!Forrás: Shutterstock.com

Kínában például február 3. óta emberek milliói tapasztalják meg az otthonmunka előnyös és hátrányos oldalát, életükben először. Ebben a kultúrában ugyanis nem olyan elterjedt a home office lehetősége, mint nálunk vagy Amerikában. De ugyanez vonatkozik a japán és a koreai cégekre, munkavállalókra is.

A BBC egy korábbi, témába vágó cikkében az egyik interjúalany, aki Hupej tartomány egyik városában lakik (ez a második legfertőzöttebb tartomány Vuhan után), és ezért már több mint egy hónapja home office-ban van, folyamatosan azon aggódik, hogy mit gondolhatnak róla a munkatársai. Szeretné megmutatni, hogy az otthoni munka igenis ugyanannyi odafigyelést kap, mint bent a cégnél; de fél, hogy a kollégák igazságtalannak, és luxusnak tartják az ő otthonmaradását – fogalmaz a cikk.

Mások olyan főnökökről számolnak be, akik nem hiszik, hogy munkavállalóik otthonról ugyanannyit dolgoznak, mintha az irodában ülnének. Aztán sokakat a családtagok nyüzsgése zavar, míg egyesek örömmel fogadják a home office lehetőségét - sokkal produktívabbnak érzik magukat, és jóval több munkával hálálják meg azt, hogy nem kell naponta másfél-két órát utazniuk oda-vissza a munkahelyük és otthonuk között. 

Hogyan ússzuk meg becsavarodás nélkül?!

A napi, több órás ingázás elmaradását biztos, hogy sokan értékelik, de ki hogyan birkózik meg az eddigi „9-től 17-ig" feloldódásával, a gyerekek és a házastárs, barát-barátnő, lakótárs és kutya-macska állandó jelenlétével, miközben a cégnél ugyanannyi munkát várnak el tőle, mint eddig.

Figyeljünk egymásra, kommunikáljunk, és kössünk kompromisszumokat!Forrás: Shutterstock.com

Ezekre a kérdésekre az elmúlt hetekben profi és megmosolyogtató válaszok is érkeztek a közösségi médiában és az olyan tanácsadó blogokban, mint amilyen pl. az Urban:Eve.hu blog. A Hogyan dolgozz otthonról & ne menjetek egymás agyára blogposzt alatt főleg arról olvashatunk, hogy a párok milyen napi lépéseket alakítsanak ki maguknak, hogy jól menjen a közös munka; de a blog szerzője jelzi azt is, hogy a tippek és tanácsok a tanulásra is alkalmazhatók.

A blog írójának tapasztalatai szerint tudatosítanunk kell, hogy miért vagyunk otthon, illetve miben más a simán otthon levés, mint az otthonról dolgozás. Mindezt úgy, hogy a párunk is ott van velünk a lakásban, és lehet, hogy ugyanabban szobában dolgozik ő is. Ilyenkor kellenek az előre megbeszélt kompromisszumok!

A képzeletbeli munkatárs

A helyzet vicces oldalát egy Twitter-felhasználó vetette fel. A bejegyzés szerint, ha a párok együtt dolgoznak otthonról, alkossanak meg maguknak egy képzeletbeli munkatársat, akire ráfoghatják az idegesítő dolgokat. Náluk Cheryl lett az a kolléga, aki szanaszét hagyja a lakásban a használt kávésbögréket, és túl hangosan hallgatja a zenét.

A képzeletbeli munkatársa akár a macska is lehetForrás: Shutterstock.com

Ez a figyelemelterelő dolgozó persze a kutyánk és a macskánk is lehet, hiszen nekik képtelenség ellenállni. De ha képesek vagyunk határokat szabni és be is tartani azokat, akkor az adott feladat elvégzése után jöhet egy kis állatsimogatós időszak is. A lényeg, hogy a munkaidő és az én-időnek is legyenek határai. Így produktívak maradhatunk anélkül, hogy kínoznánk saját magunkat.

Az állatok sokat segíthetnek, vagy nem...

A cikk írója személyes tapasztalatból tudja, hogy a kutya jelenléte nagyon megnyugtató tud lenni otthonmunka esetén is. A szuszogása, a jövés-menése, a tudat, hogy kitart mellettünk, amíg mi szenvedünk a gép előtt. Az pedig, hogy le kell vinni sétálni, most kifejezetten jó dolog, mivel így komoly okunk van kimozdulni a lakásból.

De mi van, ha a háziállat felhívásnak tekinti a gazdi állandó jelenlétét, és nem ismeri a személyes tér fogalmát? Akkor a fenti posztokban látható kutyafejek állandó „képernyővédővé" is válhatnak. Vagy ami rosszabb, olyan "performanszokat" is bemutathatnak, mint ennek a gazdinak a cicái:

A poszt szerint a szerdai #WorkingFromHome napja igen jól telt a gazdinak: az egyik cicája ugyanis úgy döntött, hogy telehányja az előszobát, a másik pedig végighempergett rajta, mindezt pár perc leforgása alatt. 

Válasszuk szét a munka és a pihenés terét!

A másik legfontosabb home office kérdés, hogy hol dolgozunk. Tisztázni kell, hogy az ágyban és a kanapén, köntösben és pizsamában nem lehet hatékonyan dolgozni – ezek a helyek a pihenést szolgálják. 

Ha a kanapé eddig a pihenés helye volt, ne csodálkozzunk, ha elalszunk munka közbenForrás: Shutterstock.com

Üljünk asztalhoz! Ha máshol nem, az étkező asztalnál alakítsunk ki magunknak egy munkaállomást, vagy ha megtehetjük, vonuljunk el a hálóba, és alakítsuk át a pipereasztalt. Szintén fontos, hogy ne zavarjuk egymást munka közben, beszéljük meg meddig dolgozunk, mikor pihenünk és főzünk. Az Urban:Eve blog bejegyzése azt ajánlja, találjunk ki jelzéseket, amikkel a másik tudtára adjuk, hogy most éppen nagyon elfoglaltak vagyunk, vagy lazább a munka. Ez lehet egy zöld (elérhető vagyok) labda az asztalon, vagy egy piros (most ne zavarj) színű. 

Kevésbé határozott jelzésekként, de a neten is terjednek hasonló "kommunikációs" felvetések. A mi egyik kedvencünk a gyereknek szánt felelet-választós lista az otthon dolgozó anyukától. A papírlapra kiakasztható vagy mágneses táblára feljegyezhető felirat így hangzik: "Anyu meetingen van 9:30-tól 11-ig. Ne gyere be a szobába! A válasz a kérdésedre ezek közül lehet valamelyik: Fent az emeleten. Mosásban. Nem tudom, mi lesz a vacsora. Nem! A szobádban. Valamilyen gyömölcsöt." 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek