Több bejelentés érkezett a Bükkből és a Mátrából, hogy medvét láttak

Az elmúlt napokban több, barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről a Bükki Nemezti Park Igazgatóságának munkatársai. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről. Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, óvatosságra intenek. A legutóbbi, április 15-én végzett helyszínelés során például kiderült, hogy Pásztó külterületén tényleg medve járt.

Újra meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel a fenséges, őshonos állatokkal - a fotó illusztrációForrás: Susanne Jutzeler/Pixabay

Minden évben több alkalommal is bebizonyosodik, hogy tényleg medve járt a környéken. Ez persze nem is csoda, hiszen Szlovákia felől – mivel a nagyragadozók, így a medvék sem ismerik az államhatár fogalmát – egyre gyakrabban tesznek egy kis kiruccanást erdeinkbe, vagy azok környékére. Ráadásul néha bocsokkal együtt teszik tiszteletüket nálunk, hiszen az anyamedve a kölykeit három, vagy akár négy éven keresztül is maga mellett tartja, így vigyáz rájuk. A medvék itthoni szaporodására és tartós megtelepedésére egyelőre nincsenek megbízható adataik. Ha bocsokról készült vadkamerás felvétel készül, az még nem bizonyítéka annak, hogy valóban itt is születtek.

Ugyanakkor felhívják a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására. Bármilyen gyanúsnak tűnő bejelentés esetén szakemberek a helyszínen elvégzik az esetleges préda azonosítását, szakmai tanácsadással is segítik a gazdálkodókat.

 A nagyragadozókkal, köztük a barna medvével való békés együttélés nem lehetetlen, hiszen a visszatelepülő őshonos mackónak, farkasnak is helye és fontos szerepe van az Északi-középhegység ökológiai rendszereiben. De ehhez elengedhetetlen, hogy a lakosság bevonásával, megfelelő tájékoztatás mellett konszenzusos alapon tanuljunk meg újra együtt élni velük, ez mindannyiunk közös érdeke – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek