Szórakoztató óbudai történetekkel gazdagodhat ezen a sétán

Ódonságok városa – így nevezte Óbudát Krúdy Gyula. Mi maradt meg a Krúdy által ismert Óbudából? Ezen a sétán megmutatják azt az Óbudát, amit Krúdy is ismerhetett. Március 29. vasárnap 15:15–17:30 óra között a Barangoló Baráti Kör szervezésében részt vehetnek egy óbudai vezetett sétán. Ma már Óbudán a múlt és jelen egymás mellett él, ebből ragadnak ki egy részletet: meglátogatják a főváros legrégebbi, ma is működő, megújult és megszépült zsinagógáját.

Az Óbudai zsinagógaForrás: Picasa/VinceB/Wikipedia

Az épület korának egyik legimpozánsabb alkotása volt, a Habsburg Birodalom legnagyobb zsinagógája, egyben egész Európa egyik legszebb zsidó imahelye. Maga József nádor is gyakran mutogatta külföldi vendégeinek Óbuda legkiemelkedőbb büszkeségeként. A másik épület a Péter Pál templom, melynek egyik érdekessége, hogy Szent István király templomalapító rendelkezése óta (1015) több templom is állt ezen a helyen.

A Szent Péter és Pál-főplébánia-templomForrás: Fotothaler/Thaler Tamas/Wikipedia

Óbuda 1659-ben került a Zichyek birtokába és körülbelül 100 évig ez a befolyásos család határozta meg Óbuda életét. Vajon hol áll a kastélyuk? Mit tettek Óbudáért? Tudta, hogy Óbudán található az első műemlékünk? Hogy már 50 éve adták át az első panelt? Hogy egy időben milyen jelentős volt az ipara? Vajon hány kiskocsma, vendéglő volt itt és mit szolgáltak fel a szomjas és éhes vendégeknek? A helyszínek között óbudai történetekkel szórakoztatatják az érdeklődőket, miközben a régi és az új épületek között barangolnak. A részvételi díj 3200 Ft/fő. További információk az esemény Facebook oldalán találhatók. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek