Nem akarják, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget

  Rejtélyes döntésről ír a Népszava: a lap szerint nem sokkal a világörökségről szóló szavazás előtt levette a kormány a javasolt helyszínek közül az Óbudai-, ismertebb nevén Hajógyári-szigetet. A Magyar Közlönyben kiszúrt rendelet nem indokolja, miért nem szerepel a Római Birodalom erődített határvonalához, a limes magyarországi szakaszához tartozó sziget többé a listán.

  Óbudai (Hajógyári)-szigetForrás: Google Maps

  A lap szerint a 32 hektáros sziget régészeti védelem alatt áll. Itt lehet a föld alatt 1,5-2 méterrel a 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, amit még a II. században építhettek. 2014-ben még az volt a terv, hogy fel kell tárni a palotát és megnyitni a látogatók előtt. 2016-ban döntöttek róla, hogy megpróbálják világörökségi helyszínné tenni, 2018-ban pedig benyújtották a pályázatot, sőt miniszteri biztost is kapott az ügy.

  A limes pályázatát január 31-én adta be több ország. Ez 1500 kilométeren 98 helyszínt foglal magában, ebből 65 található Magyarországon. Az UNESCO júniusban dönt erről.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!