Kutya útlevél infók – Nem akadály a külföldi nyaralás a kedvenceddel

A legtöbb kutyatartó a nyaralás során sem akar megválni tappancsos barátjától, hiszen családtagnak tekinti. Jó hírünk van, amennyiben olyan szállást találsz külföldön, ahová a kutyusodat is szeretettel várják, nincs akadálya annak, hogy magaddal vidd, amennyiben a kisállat is rendelkezik útlevéllel. Cikkünkből mindent megtudhatsz ennek az okmánynak az igényléséről.

Az érvényes európai kisállat útlevél birtokában kedvenced is elutazhat veled - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch

A kutya útlevél, hivatalosan európai kisállat útlevél egy olyan hivatalos dokumentum, melynek birtokában házikedvenced is veled tarthat az Európai Unión belül történő utazásaidra. Az egyedi azonosító számmal rendelkező dokumentum igazolja az állat érvényes veszettségi oltását, amit csak mikrochippel rendelkező négylábú kaphat meg.

Milyen életkortól kaphat a kutya útlevelet?

Az útlevél nem életkorhoz kötött. Viszont csak olyan állat kaphatja meg, amely részesült a veszettség elleni oltásban.
A kölykök esetében is szigorodtak a szabályok, már nem lehet 3 hónapos kor alatti kutyát oltás nélkül utaztatni az EU tagállamok között.

Hol igényelhető?

A kutya és macska útlevelet minden praktizáló, veszettség elleni oltás beadására jogosult állatorvosnál igényelheted. Mivel ez egy hivatalos dokumentum, a Magyar Állatorvosi Kamara tartja nyilván.

Online is igényelhető?

Nem, mert az útlevelet kiállító állatorvos megvizsgálja az állatot, ha kell mikrochipet is ültet bele, valamint felviszi az állat adatait.

Mennyibe kerül?

Magyarországon az európai kisállat útlevél ára állatorvostól függően 10.000 és 20.000 ezer forint között mozog.

A házi kedvencek megfelelő szállítóeszközének kiválasztása is fontos az utazáshoz - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch/Shutterstock

Meddig érvényes?

Addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg érvényes a benne igazolt veszettség elleni oltás, valamint a bizonyos országok által kért extra kritériumok is teljesültek.

Extra kritériumok

Finnországba, Írországba, Máltára, Észak-Írországba és Norvégiába történő belépéskor a veszettség elleni oltás mellett Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésen is át kell esnie az állatnak, amit igazolni kell.

Naprakész adatok

A kutya útlevél a gazdi elérhetőségét is tartalmazza, ezért nagyon fontos, hogy érvényes telefonszám szerepeljen benne és a számítógépes adatbázisban.

További fontos információk az állatok utaztatásával kapcsolatban

Korábban írtunk róla, hogy a MÁV-START változtatott a Balaton felé menő vonatok kutyaszállítási szabályzatán: mostantól a helyjegy köteles vonalakon már zárt szállítóeszköz nélkül viheted magaddal a kutyusod. 

Az sem árt tudni, hogy miként szállíthatod autóban a legbiztonságosabban négylábú társad, amiről ide kattintva informálódhatsz. 

Ha pedig videón néznéd meg a kutyák biztonságos utazásáról szóló tippeket, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Ezek is érdekelhetnek