Nyaralás utáni depresszió? Így tehetsz ellene a pszichológus szerint

Vége a vakációnak, újra a munkahelyünkön kezdődik a reggel, de képtelenek vagyunk belevetni magunkat a feladatokba. Csak csüggedten bámulunk magunk elé, és semmi másra nem tudunk gondolni, csak arra: mit keresünk mi itt? Tippjeinkkel elejét veheted a nyaralás utáni depressziónak. 

A nyaralás utáni depresszió gyakran előforduló lelki probléma - illusztrációForrás: Grae Dickason / Pixabay

A tökéletes nyaralás legbiztosabb jele, hogy amikor ott vagyunk, azt érezzük, hogy soha nem szeretnénk hazamenni. Majd kénytelenek vagyunk visszacsöppenni a megszokott, rutinból irányított hétköznapokba, amihez az égvilágon semmi kedvünk sincs. Még a közösségi oldalakra való visszatérés is borzalmas, hirtelen unalmasnak és sekélyesnek találjuk mások posztjait. Csak tovább nehezíti a helyzetet, hogy a főnökünk minden bizonnyal azt várja tőlünk, hogy miután kellőképpen kipihentük magunkat, újult erővel vessük bele magunkat a munkába, amihez az égvilágon semmi kedvünk sincs, hiszen az elmúlt napokban azt tettük, amihez kedvünk volt.

Mindenképpen hasznos 

A nyaralás jót tesz a mentális egészségünknek is. Adjunk lehetőséget magunknak arra, hogy felfedezzük a körülöttünk lévő világot. Ez segíthet abban, hogy tényleg a jelenben legyünk, hiszen az elménknek és a testünknek szüksége van arra, hogy lelassuljon és befelé figyeljen. Ebből a misztikumból hazaérve azonban hiába tesszük le a bőröndöket, mégis úgy érezzük, mintha hatalmas teher nehezedne ránk. Na de ha a boldogság rögtön elillan, amint visszatérünk a mindennapi életedbe, akkor a nyaralás csak idő- és pénzpocsékolás volt? A kutatók szerint nem. Egy tanulmány szerint ez a kérdés olyan, mintha azt kérdeznénk, miért kellene lefeküdnünk aludni, tekintve, hogy másnap újra elfáradunk?

Meddig tart a nyaralás utáni depresszió?

A szabadság utáni depresszió olyannyira komoly probléma, hogy saját tünetei is vannak.

– A rossz hangulaton kívül jelentkezhet étvágytalanság, fejfájás, állandó szomjúság. Egyes vizsgálatok szerint a vakáció utáni szomorúság elmúlhat egy-két nap elteltével is, de az sem ritka, hogy pont annyi ideig tart, amennyi maga a nyaralás volt. Van, akit annyira megvisel a visszatérés, hogy nem is igazán mer elmenni pár napnál több időre, mert retteg attól az érzéstől, ami eluralkodik rajta hazatérése után. A jó hír az, hogy tehetünk azért, hogy minél előbb kilábaljunk ebből a nyomasztó hangulatból – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus, aki adott néhány tippet, hogyan kezeljük vagy előzzük meg a nyaralás utáni depressziót.

A nyaralásod alatt inkább próbálj meg kikapcsolódni és használd kevesebbet a telefonodatForrás: Shutterstock/Lstockstudio

Így előzzük meg

1. lépés: Készülődés

Mielőtt elindulunk otthonról, tegyünk rendet. Kevés elkeserítőbb dolog van annál, mint amikor rendetlenségbe érünk haza. A nyaralás előtt könnyen előfordulhat, hogy azt gondoljuk: "Majd elintézzük, ha hazaértünk". Ha meg tudjuk oldani, húzzunk tiszta ágyneműt, tegyünk ki tiszta törölközőt a fürdőszobába, és esetleg egy új könyvet az éjjeliszekrényére. Így amikor belépünk az ajtón, nagyobb eséllyel érezzük, hogy „Isten hozott itthon".

2. lépés: Legyen átmenet

Úgy vegyük ki a szabadságot, hogy amikor hazaérünk, legyen még pár napunk, amikor már nem nyaralunk, de még nem is dolgozunk. Ez jelentősen megkönnyíti a visszazökkenést, ráadásul marad időnk bevásárolni, kipakolni, mosni, és elintézni minden váratlan dolgot, ami a távollétünk alatt felmerült.

3. lépés: Legyen programunk

Még mielőtt elutazunk, tervezzünk be egy laza kis programot a visszatérésünket követő hétre. Például mozi vagy vacsora a barátokkal, esetleg egy közös séta a városban. Így amikor hazaérünk, nem csak az üresség vár, hanem mindjárt van egy program, amire készülhetünk, amit várhatunk.

4. lépés: Idézzük fel!

Vezessünk naplót a nyaralás alatt. Ennek nem csak akkor vesszük nagy hasznát, amikor hazaérve szeretnénk gondolatban visszarepülni az időben, hanem évek múltán is, amikor az emlékeink már elhalványulnak. Ne csak konkrét dolgokat írjunk fel, hogy mit ettünk, hol jártunk, hanem az érzéseinket, hangulatunkat is.

Mit tegyünk, ha mégis letargiába zuhantunk?

1. Kulináris kényeztetés

Nyaraláskor hajlamosak vagyunk kényeztetni magunkat: italok, nehéz ételek, és persze rengeteg édesség. Egy könnyű, egészséges étrend segíthet abban, hogy fizikailag és mentálisan is jobban érezzük magunkat.

2. Élménybeszámoló

Hívjuk át a barátainkat, nekik is tartsunk élménybeszámolót. Ez jót tesz a lelkünknek, hiszen kicsit újra átéljük a nyaralás, és ez jó érzéssel tölt el minket. Az is hasznos lehet, ha online oldalakon véleményt írunk a szálláshelyről, a városról, ahol jártunk, ezzel tippeket adhatunk másoknak, így jobbá tehetjük a nyaralásukat.

Az élménybeszámoló segíthet - illusztrációForrás: Serenity-H/Shutterstock

3. Mit hoztunk magunkkal?

Most ne arra gondoljunk, hogy mit vásároltunk, hanem arra, hogy találkoztunk-e olyan szokással, amely jobbá tehetné a mindennapjainkat. Ha igen, akkor vezessük be otthon is! Például minden este sétáljunk egy nagyot, vagy reggelizzünk kényelmesen, szépen megterített asztalnál, ne csak úgy kutyafuttában kapjunk be néhány falatot. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megismerhettünk egy másik kultúrát, annak egy érdekes, kedves szokását, akkor ahhoz különösen ragaszkodjunk.

4. Készüljünk a következőre

Jobb kedvre derülünk, ha rögtön a nyaralás után szervezni kezdjük a következő vakációt. Válasszuk ki a helyet, ahová szívesen mennénk, és a pénztárcánk is megengedi, nézzünk utána alaposan, hogy milyen látnivalók vannak arrafelé. Így mindjárt van mit várnunk, és ez erőt ad a munkánkhoz, a dolgos hétköznapokhoz.

5. Igen, most kicsit rossz lesz

Ne küzdjünk az érzéseink ellen, semmi értelme! Vegyük tudomásul, és fogadjuk el, hogy az elkövetkezendő napok nem lesznek jók. Mondjuk el magunknak akár naponta többször is: egyszer ez is elmúlik. Úgy a rossz, mint a jó dolgok az életben. Olyan ez, mint egy örvény. Minél jobban harcolunk ellene, annál tovább tart fogságban minket.

Ennek már fele sem tréfa!

Bár az ingerlékenység vagy rosszkedv normális lehet a nyaralásból való átmenet után, ezeknek az érzéseknek nem szabad hosszabb ideig fennmaradniuk. Ha a nyaralás utáni depresszió továbbra is fennáll, azt vesszük észre, hogy kezdünk elszigetelődni, érdemes lehet beszélni egy terapeutával. Meglehet, hogy gyökeresen változtatnunk kell az életünkön, mert az érzéseink egy nagyobb probléma következményei, és erre épp a nyaralás vezetett rá minket. Elképzelhető, hogy új munkahelyet, hobbit, vagy társat kellene választanunk.

Derítsük ki, hogy mire van szükségünk, és tegyünk annak érdekében, hogy megtaláljuk azt, ami a hétköznapokon is boldogabbá tesz minket. Tanulmányok bizonyítják, hogy sokan a nyaralás után mondanak fel. Persze az esetek többségében a gondolat már régóta megszületett az illető fejében, de a nyaralás utáni depresszió az, ami felteszi az i-re a pontot. Egy jó terapeuta képes lesz velünk együtt egy olyan stratégiákat kidolgozni, amely segít újra megtalálni az utunkat.

 

Ezek is érdekelhetnek