Így vigyázz az autódra és a benne hagyott tárgyakra kánikula idején

A nyári forróságban az autónk, és a benne hagyott tárgyak is nagy veszélynek lehetnek kitéve, ha az egekbe szökik a hőmérséklet. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk őket a károsodástól. Mutatjuk a tippeket. 

A nyári hőség az autót és a benne lévő tárgyakat is károsíthatja - illusztrációForrás: fokke baarssen/shutterstock

Néhány perc is számít!

Még 5-10 perc is sok lehet egy kisgyereknek, de a házi kedvenceknek is a felforrósodott autóban, ezért, ha csak ennyi időre is kell kiszállnunk a kocsiból, akkor is vigyük magunkkal őket. A legtöbben tisztában vagyunk ezzel a kimondatlan szabállyal, mégis könnyen megfeledkezünk róla, amikor néhány perces elintéznivalónk akad.

Vigyázzunk az ételekkel

Tanácsos mindennemű harapnivalót kivenni az autóból, főként a főtt ételt, tejtermékeket és húsokat, és az ezekből készült szendvicseket, amik megromolhatnak a beltéri forróságban, ráadásul kellemetlen szagot is okozhatnak..

Robbanó dobozok

Bontatlan – főleg szénsavas – üdítőt, és alkoholos italt sem érdemes bent felejteni a járműben, hiszen ezek a fokozott hő hatására felrobbanhatnak.

Tűzveszélyes anyagok

Bármi, ami nyílt lángot indukálhat, jobb, ha az autón kívül marad kánikula idején. Ilyenek például az öngyújtó, az alkoholos fertőtlenítők, hígítószerek és festékek, melyek csomagolásán el is olvashatjuk, hány fok feletti hőmérséklet minősül kritikusnak.

Semmi műanyag!

A féktelen hőség a plasztik holmikra, például palackokra, flip-flop papucsra, bankkártyára, igazolványokra is veszélyt jelent. Ezért semmiképpen se hagyjuk ezeket olyan felületen, mint az első ülés, szélvédő, kalaptartó, ahol közvetlenül éri őket a nap, mert olvadásnak indulhatnak.

Vegyük ki a szemüveget!

Ez az eszköz jellemzően műanyag kerettel van ellátva, és a lencsék is tartalmazzák az összetevőt, ami miatt a belső forróságban eldeformálódhatnak viselhetetlenné téve kedvenceinket.

Kimenekítendő készítmények

A kozmetikai krémeket, beleértve a napvédőt is, és a különféle sminktermékeket egyaránt vigyük magunkkal, amikor elhagyjuk a kocsit, mivel különösen folyósra melegedhetnek és megváltozhat a szerkezetük is. Hasonló a helyzet a gyógyszerekkel, ezek szintén veszthetnek a stabilitásukból és hatékonyságukból.

Elektromos eszközök

Ha szeretnénk még élvezni az okos eszközeink, fényképezőgépünk, laptopunk és egyéb digitális kütyünk használatát, mindenképpen vegyük ki őket, hiszen nemcsak műanyag részeik, de belső alkatrészeik is roncsolódhatnak a melegben. Az elemekből ártalmas sav is kifolyhat.

A hőség és az UV-sugarak az autónknak is ártanak - a kép illusztrációForrás: Jill Wellington/pixabay.com

Így védd az autódat

Védjük a forróságtól!

A hőség nemcsak az embereket, de a gépjárműveket is megviselheti, ezért nem árt bevetni néhány trükköt megóvásuk érdekében. A legkézenfekvőbb megoldás a felforrósodása ellen, ha egyszerűen árnyékban parkolunk, ahol akár 15 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a tűző napon. Ha erre nincs lehetőség, keressünk fedett helyet, parkolóházat, vagy álljunk meg messzebb, és inkább sétáljunk a célhelyig.

Nem segít a lehúzott ablak

Lassíthatja az autó belterében eluralkodó hőséget, ha minimálisan lehúzva hagyjuk az ablakot, de a felforrósodással így is számolnunk kell. Ehelyett inkább használjunk árnyékoló megoldásokat, például napellenző függönyt, fényvisszaverő fóliát, autó napernyőt, vagy hagyományos kartont, újságpapírt, amivel a karosszéria műanyag felületeinek életét is meghosszabbíthatjuk.

Kell egy kis nedvesség

Gyakori, hogy szinte a megfoghatatlanságig melegedik a kormánykerék, amit aztán alig tudunk megérteni indulás idején. Ezt megelőzendő, tegyünk vizes rongyot vagy törölközőt az irányító alkatrészre, és akár a sebváltóra is. Utóbbit be is fedhetjük, papír vagy műanyag pohárral.

Trükkös megoldás

Ha csak rövidebb időre állunk meg, érdemes az autó hátsó felével a nap irányába parkolni, így kisebb mértékben melegszik fel a vezetőoldal, ráadásul a hátsó ablakfelület általában kisebb is, mint az első szélvédő. Emellett akármilyen napszakban is várakoztassuk az autónkat, számoljunk a nap mozgására, és próbáljuk meg kiszámolni, hol lesz később árnyék, illetve napsütés.

Fókuszban a hűtőfolyadék

A nagy forróságban célszerű jobban odafigyelni a hűtőfolyadékra, és rendszeresen ellenőrizni a szintjét. Ha magunk tesszük ezt meg, legyünk óvatosak: túlhevült tartályt ne nyissunk ki, mert a túlnyomás következtében le is forrázhatjuk magunkat.

Lényeges a napvédelem

Ajánlott gyakrabban lemosni a nyári hónapokban az autót, leginkább azért, mert ilyenkor kevesebb a csapadék, továbbá azért, mert sok por, rovar, ha tengerparton töltünk időt, só kerülhet a jármű felületére. A mosást lehetőleg árnyékban végezzük, és használjunk védőviaszt is, ami az említett elemeken túl az UV-sugaraktól is megvédheti a kasznit.

 

Ezek is érdekelhetnek