Bolondok napja - A legnagyobb átverések a történelem folyamán

Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki kieszelheti a legképtelenebb tréfát is, és akit ekkor rászednek, azzal a bolondját járatják. Honnan ered ez szokás? Pontos eredete nem ismert, de egy dolog biztos: már régóta űzik. Mutatjuk a legnagyobb rászedéseket.

Április 1-én legyél észnél, ha nem szeretnél nevetés tárgya lenni - illusztrációForrás: View Apart/Shutterstock

♦ Az egyik első április elsejei tréfát Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia követte el: éjszaka szűkebbre varratta egy márki ruháját, így az reggel nem tudott felöltözni. Szobájában egymás után jelentek meg a csínytevők, akik azon szörnyülködtek, hogy felpuffadt szegény ember. Végül orvost hívattak, aki persze maga is beavatott volt, s fejét csóválva megírta a receptet. A patikus aztán megint a fejét csóválta, de ő azért mert a papíron ez állt latinul: Végy egy ollót és vágd fel a mellényed.

XIV. Lajos és Ausztriai Mária Terézia királyné első fiukkal, Lajos herceggel - illusztrációForrás: Joseph Werner the Younger/Wikipedia

Magyarországon ezen a napon szúnyogzsírért küldték a boltba a gyerekeket, esetleg szalmaolajat, libatejet hozattak velük.

♦ Kevésbé ártatlan tréfát űzött a közönséggel egy angol újság, amely a világ első szamárkiállítására invitálta olvasóit 1846. április 1-jére. A helyszínen összegyűlt tömeg egy idő után csalódottan távozott, amikor kiderült, hogy ők maguk a szamarak.

♦ A modern kor egyik legismertebb április 1-jei tréfája a BBC-hez fűződik: 1957-ben arról számoltak be, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után Svájcban bőséges spaghetti-termés várható, sokan telefonáltak be, ők hogyan termeszthetnének spagettit. A válasz így szólt: dugjanak egy szál spagettit paradicsomszószba, és várjanak türelmesen.

Az olaszokat nem, de a svájciakat sikerült megviccelni a spaghettivel - illusztrációForrás: congerdesign/Pixabay

♦ A BBC 1965-ben e napon egy "tudóssal" sugárzott interjút, aki bejelentette a szagos tévé feltalálását, amely lehetővé teszi a stúdió illatainak érzékelését otthon a készülék előtt. Bemutatóként aprított hagymát és kávét tett az asztalra, s néhány perccel később többen betelefonáltak, hogy mindkét illatot érzik, sőt a hagymától könnyekre is fakadtak.

♦ A holland televízió 1969-ben azt a hírt olvasta be e napon, hogy ellenőrök járják az utcákat, akik távérzékelő műszerrel vizsgálják, befizették-e a tévéadót az emberek, az egyetlen védekezés, ha a készüléket alufóliával takarják le. Az áruházakban aznap kifogyott a fólia, és megugrott a tévéadó-bevétel is.

Sokan elhitték azt is, amikor egy amerikai lap 1998-ban azt írta: Alabama állam törvényhozása 3,14-ről "a Bibliával összhangban lévő " 3-ra változtatta a Pi értékét.

♦ A Burger King 2008. április 1-jén egész oldalas hirdetésben jelentette be a 32 millió balkezes amerikai számára tervezett Whoppert, amelynek hozzávalóit 180 fokkal elfordítva helyezik el a szendvicsben. Mire másnap bejelentették, hogy csak tréfáltak, több ezren próbáltak rendelni nemcsak a balkezes, hanem a jobbkezes változatból is.

Balkezes burger? Sokan ezt a tréfát is elhitték - illusztrációForrás: congerdesign/Pixabay

♦ Az amerikai PC Magazin 1994 áprilisában azzal rémisztgette olvasóit, hogy a kongresszus előtt fekszik a törvénytervezet, amely megtiltja a világháló részeg használatát. Még a javaslat számát is megadták: 040194 (azaz 1994. április 1.), az indoklás pedig szerintük így szólt:

az internet információs szupersztráda, márpedig a törvényhozók szerint részegen semmilyen autópályán nem lehet vezetni.

A tréfa annyira jól sikerült, hogy a felháborodott telefonhívások áradata miatt a beterjesztőként megjelölt Edward Kennedy szenátor hivatala hivatalos cáfolatot volt kénytelen kiadni.

♦ A Potato Chip Rock egy természetes turisztikai látványosság a kaliforniai San Diego közelében, Poway és Ramona település között. A szikla a gravitációt meghazudtoló módon nyúlik a táj fölé, és olyan látszatot kelt, mintha bármelyik pillanatban letörhetne. A sziklát 2017-ben Steve Vaus Poway polgármester április 1-i bolondok napi tréfaként is felhasználta.

A természeti látványosságot használta fel tréfaként a polgármesterForrás: melissamn/Shutterstock

Egy akkori Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a szikla egy része letört, és "bizonyítékként" csatolt is róla egy photoshoppolt képet. Hogy milyen egyéb sületlenségeket állított a sziklával kapcsolatban, és milyen reakciókat váltott ki a helyiek körében, azt ide kattintva olvashatjátok el. 

(Forrás:  MTVA Sajtóarchívumának anyaga, MTI)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek