Ez a csodás angliai falu lehetett Artúr és Merlin lakóhelye

Az Egyesült Királyságban található kis tengerparti falu a mondák szerint egykor legendás alakok otthona volt. A „történelmi mérföldkőnek" nevezett településről, Tintagelről úgy tartják, hogy többek között Merlin, a varázsló és Artúr király is itt élt.

A legendás kis falu és gyönyörű természeti kincsei ezért a világ minden tájáról vonzza a turistákat. A cornwalli Tintagel bár kicsi, de a történelmi emlékeket gondozó English Heritage gazdag és fontos helyszínnek tartja, és arra bíztatja az embereket, hogy merüljenek el a történelemben, a mítoszokban és a lenyűgöző tájban. 

Tintagel vár romjai gyönyörű környezetben állnakForrás: robertharding via AFP/Roy Rainford/Roy Rainford

Az Észak-Cornwall sziklacsúcsain található falu elképesztő kilátása homokos strandokra és tiszta kék tengerre nyílik, ami újabb okot ad a turistáknak, hogy ellátogassanak a mítikus helyszínre. Tintagel festői tengerparti falucska közelében fekvő árapályos öböl egy rejtett gyöngyszem, amely megéri a meredek lépcsőfokok megmászását, bár sajnos kerekesszékkel és babakocsival nem látogatható. 

Az Egyesült Királyság legismertebb mítikus alakjainak lakóhelyeként tartják nyilván a kis falutForrás: Only France via AFP/ANTOINE LORGNIER/ ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier

A sziklák alatti kis védett öböl csak apálykor tárul fel, amikor a part megnyílik, és eggyé válik a szomszédos Benoath Cove-öböllel. A nyugodt homokos strandon található az Elephant Rock néven ismert jellegzetes sziklaalakzat is.

A barlangok közül a leghíresebb Merliné, Artúr király varázslójáé, amelyet Alfred Tennyson író A király idilljei című könyve tett híressé, amelyben arról ír, hogy a hullámok Artúr királyt a partra sodorták, ahol a varázsló biztonságba helyezte.

Aki szeretne, fotózkodhat is Artúr királlyalForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Mark Godden/Shutterstock. No use without permission./Mark Godden

Nem Tennyson az egyetlen szerző, aki meglátogatta Tintagelt, és írt Artúr királyról: a falu és a híres lovag kapcsolata Geoffrey of Monmouth History of the Kings of Britain című művéhez vezethető vissza. A könyv valamikor a 12. század első felében íródott, és azt állítja, hogy Tintagel vára volt Uther Pendragon, Artúr apjának otthona. Viszont a 13. században, a Tintageli csúcson épült várnak manapság már csak a romjai várják a legendák után kutató utazókat.

Csodás a kilátás a magasból, a vár romjaitólForrás: robertharding via AFP/Ethel Davies/Ethel Davies

Az English Heritage a strandot Tintagel egyik legjobban őrzött titkaként írja le. Felhívják a figyelmet, hogy a várromokon túl érdemes megállni és megcsodálni a sziklákról a homokba zuhanó vízesést. Nyáron a gyerekek homokvárakat építhetnek, vagy apálykor felfedezhetik a Merlin-barlangot.

(Forrás: The Sun)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek