A vár, amelynek falai között lovagok és vérben fürdő nemeshölgyek kelnek életre

Léka várát, a középkori Lockenhaus-t Ausztriában, Burgenland tartományban, a Kőszegi-hegységben találjuk. Egy remek állapotban megőrzött, csodásan felújított erődítményről van szó, ami tele van modern funkciókkal, de közben ódon hangulatát, labirintusszerű felépítését is megőrizte. A Kiránduló blog szerzője nemrég járta be a várat, részletes útleírásából olvashattok most egy kis összefoglalót. 

Kezdjük egy kis történelemmel, mert ezen keresztül az is feltárulkozi, hogy miért ennyire zegzugos és labirintusszerű a Kőszegi-hegység és Burgenland egyik legszebb középkori vára. Amint a Kiránduló blog is írja a képekkel teli cikkben, a vár 1200 körül épült a Gyöngyös patak völgye felett, és eredetileg a Leuca nevet viselte. A német betörések ellen épült a vár, ami a nyugati határvidék egyik első kővára volt. Mai alakját is a 13. században kezdte felvenni a Kanizsai család birtokaként. Ekkoriban a gótikus stílus volt rá jellemző.

Forrás: Bwag, CC-BY-SA-4.0/Bwag

"A Kanizsai családtól házasság révén került a Nádasdyak tulajdonába. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. Ezt követően közel másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonában maradt, akik sokat fordítottak a vár javítására és bővítésére. Például reneszánsz stílusú toldalékokkal látták el, és újabb falgyűrűvel vették körül. Aztán Nádasdy Ferenc országbírót, a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért fő- és jószágvesztésre ítélték, és a Lékai-várat is elkobozták tőle."

Az elkobzott lékai birtokot 1676-ban Esterházy Pál herceg vette meg; az erődítmény innentől kezdve majdnem 300 évig az Esterházyak tulajdonában volt.

Kultuszterem és véres praktikák

A vár kapuján belépve a legalsó várudvarra jutunk, ami szabadon látogatható. A denevérbarát várkert egy igazán hívogató terület, szép nagy füves réttel, játszótérrel, hátrébb tekézési lehetőséggel.

Forrás: Kirandulo.reblog.hu

Hogy innen eljussunk a várhoz, még sok lépcsőt kell megmászni. A jobb oldali hosszabb lépcsősor nincs annyira jó állapotban, de izgalmasabb. A bal oldali, rövidebb kőlépcsőt a kocsiúton keresztül érjük el. A kapun belépve találjuk a pénztárat, ahol megvehetjük a belépőt a várba.

"A vár termei közül az egyik legérdekesebb a kör alakú mennyezeti nyíláson keresztül megvilágított úgynevezett kultuszterem, ahol a legenda szerint hajdanán a templomos lovagok tartották titkos összejöveteleiket" - írja a Kiránduló blog.

Forrás: Kirandulo.reblog.hu

A vár legrégebbi része az öregtorony. Emellett találni a kínzókamrát, benne a legendás vasszűzzel, amibe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak férjeik legnagyobb megelégedésére. De ez még csak az első megállója az állítólagos borzalmaknak.

Forrás: Kirandulo.reblog.hu
Forrás: Kirandulo.reblog.hu

Merthogy ebben a várban élte "vérgőzős" mindennapjait Nádasdy Ferenc magyar főnemes felesége, későbbi özvegye Báthori Erzsébet, akinek alakjához rémséges és kegyetlen tetteket társítottak, nagy valószínűséggel azért, hogy elkobozhassák tőle a birtokait, melyekkel megfontoltan gazdálkodott. Hitelesnek minősült levelei alapján egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek a szörnyű legendák mutatják. Nem ölt leányokat és szüzeket, hogy azoknak vérében megfürödjék az örök fiatalság reményében. Helyette külföldön tanuló peregrinus diákokat támogatott, a várat felajánlotta kórházként, jobbágyaival nagy szeretettel bánt, és egyértelműen szociális érzékenységgel megáldott, istenhívő nemesasszony volt.

Ennek ellenére a várban található egy hálószoba, melynek sarkában egy vörös fénnyel megvilágított dézsa "várja újabb áldozatát."

Az erődítmény egyébként lépcsők, pincék és padlások labirintusa, készüljetek kényelmes cipővel, ha minden zegét-zugát be szeretnétek járni. A vár márciustól novemberig naponta 9 és 17 óra között tart nyitva, novembertől márciusig viszont csak hétvégén és munkaszüneti napokon 10 és 16 óra között. A felnőtt belépőjegy 10 euró, a nyugdíjas-, diák- és egyetemi hallgató jegy pedig 8 euró. Mégtöbb fotóért és a részletes beszámolóért kattintsatok a Kirandulo.reblog.hu cikkére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek