A tavaszi virág, amely valaha a gyémántnál is többet ért

A tulipán nem az első virág tavasszal, de kétségtelen, hogy vele teljesedik ki az évszak. A tél végén már oly' mohón várt színáradattal önti el a kerteket, parkokat, és tölti meg a szíveket. 

A siófoki víztorony tavasszalForrás: Kommunikációs és Turisztikai Iroda

A tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiából származik, de a növény őshonos Észak-Afrikában, Közel-és Távol-Keleten, illetve Európában is. A tulipánok hazájának viszont ma már Hollandiát tekintjük. Ez az egyik legelső tavaszi virág, amit a boltokban és a virágárusoknál kapni lehet március beköszöntével, és innen már csak néhány hét és odakint is nyílnak a magyar kiskertekben.

A virágzás csupán két hétig tart. Ezen idő alatt nyújták ezt az elképesztő látványt a tulipánmezők.Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A tökéletes és mély szerelem jelképe

A tulipánnak több, mint 150 faja van, és megdöbbentő módon mintegy 3000 fajtája ismert, de mindnek közös a jelentése: a tökéletes és mély szerelem. Mivel ez egy klasszikus virág, amelyet évszázadok óta oly sokan szeretnek, központi jelképe lett a szerelemnek a rózsa mellett. Éppen ezért, tökéletes arra, hogy olyasvalakinek ajándékozd, aki iránt mély, feltétel nélküli szeretetet érzel, legyen szó akár a partneredről, a gyermekeidről, a szüleidről vagy a testvéreidről. 

A tulipán különböző színeinek különböző jelentést tulajdonítunk: a piros tulipán az igaz szerelmet jelképezi, a fehér a bocsánatkérés és a megbocsátás szimbóluma. A lila tulipánok pedig a királyi család szimbólumai.Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Emellett még a 11. házassági évforduló jelképévé is választották a tulipánt.

Így aztán ez a gyönyörű virág tényleg tökéletes választás, ha szeretteidnek kedveskedni szeretnél!

Ezer évnyi történelem

Habár Európában csak a tizenhatodik században vált népszerűvé, Konstantinápolyban már 1055-ben termesztették a tulipánt. Itt a 15. századra pedig a legértékesebb virágok közé tartozott; sőt, az oszmánok jelképévé vált. Ezt követően gyorsan elterjedtek Európában is a látványos virágok. A tulipánokat gyakran ábrázolták a holland aranykor festményein, és azóta is Hollandiához, a virágpiacok fő beszállítójához kötődnek.

Egy csodás példány, a híres Rembrandt fajtákbólForrás: Shutterstock/Ole Schoener

A XVII. századi Hollandiában, a tulipánmánia idején a tulipánhagymákat tulipántörő vírus fertőzte meg, mely a virágfejeken tarka mintákat hozott létre. Csodálták és nagyra értékeltek az ilyen módon létrejött különlegességeket.

Bár tört tulipánokat ma már nem termesztenek, a hozzájuk legközelebb álló változatok a "Rembrandtok" néven ismert csoporthoz tartoznak. Azért kapta ezt a nevet a virág, mert Rembrandt annak idején megfestette korának legcsodáltabb tört tulipánjait.

Tulipánláz, ami bedöntötte a tőzsdét is

Az 1630-as években Hollandiában a világ első tőzsdéjének összeomlását meglepő módon a tulipán okozta. Akkora népszerűségnek örvendett a virág ekkor, hogy határidős üzleteket lehetett rá kötni, valutaként kezelték. Gazdagokon és szegényeken egyaránt eluralkodott a tulipánláz.

Színes tulipánok a hollandiai KeukenhofbanForrás: Shutterstock/Nick N A

Egy-egy hagyma akár tízszer is gazdát cserélt naponta, szó szerint spekulációs őrületet váltott kis ez a növény, ami három év alatt a piac összeomlásához vezetett. A tulipánláz vagy tulipánmánia tetőzésekor egy-egy különleges hagyma értéke mai árakon kifejezve közel 20 millió forintnak felelt meg.

Hollandia a mai napig nemcsak legfontosabb termelőhelye, hanem látványos kiállítóhelyszíne is a különféle tulipánfajtáknak. Az Amszterdam közelében fekvő Keukenhofban tavasszal 7 millió hagymásnövény, főként tulipán pompázik március 21-től. Az idei év egy kicsit még különlegesebb lesz, mint máskor, erről korábbi cikkünkben írtunk. 2024-ben ugyanis megnyitásának 75. évfordulóját ünnepli a park, és egy új tulipánfajtát is megcsodálhatnak a látogatók, amelyet III. Károly királynak szenteltek.

Tulipánt szednek a belgiumi Namur egyik tulipánkertjébenForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Már csak néhány hét és hazánkban is tanúi lehetünk a tavasz nagy örömünnepének, a tulipánvirágzásnak. A Tisza-tónál az idén például 200 000 virágban gyönyörködhetünk majd.

Forrás: lakaskultura.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek