Hivatalosan is III. Károly király lett az Egyesült Királyság uralkodója

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál. A szomorú hírről mi is beszámoltunk, hiszen eddig is követtük a brit királyi család történetét

III. Károly király éppen aláír egy eskütételt, miszerint megőrzi a skóciai egyház biztonságátForrás: AFP / Pool / Victoria Jones

Ezek szerint, az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Az új király III. Károly néven lépett trónra.

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) - a trónbitorlást elkerülendő - kétséget kizáróan megállapítsa az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Ez a formális eljárás zajlott le évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton,azaz augusztus 10-én a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

A Trónutódlási Tanácsnak jelenleg 715 tagja van. Köztük vannak a Privy Council tagjai - ez a mindenkori uralkodó tanácsadó testülete -, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor - akinek személye nem ugyanaz, mint a londoni polgármesteré -, valamint a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagjai és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak londoni diplomáciai képviselői.

A szombati ceremónián a tanács tagjai közül hozzávetőleg kétszázan voltak jelen, és a több szakaszból álló formális eljárással ők állapították meg, hogy III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója. A proklamációt ezután katonai tiszteletadás közepette kihirdették a St. James-palota teraszán, majd a londoni City egykori tőzsdeépülete, a Royal Exchange lépcsőjén is. A Royal Exchange ma már elsősorban turistalátványosságként működik, számos étteremnek ad helyet, de azt a ceremoniális funkcióját megtartotta, hogy lépcsőjéről is külön ki kell hirdetni a City polgárainak az új uralkodó kilétét.

A londoni City előtti kihirdetés pillanataiForrás: AFP / Pool / Toby Melville

FRISSÍTÉS: A III. Károlyt formálisan uralkodóvá nyilvánító deklaráció kihirdetését díszsortüzek kísérték a londoni Hyde Parkban, illetve a Tower ősi épületegyüttesénél, a Temze partján. III. Károly király a szombati ceremónia utáni első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, amit a legfrissebb információk (szeptember 10. 19:14) szerint szeptember 19-én tartanak a Westminster-apátságban.

A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek