A locsolófutástól a hajókirándulásig: programajánló a húsvéti hosszúhétvégére

Nem muszáj, hogy a húsvét csak a sonkáról, a kalácsról és a locsolkodásról szóljon. Az ország szinte minden pontján rendeznek olyan programokat, amelyekkel egy kicsit emlékezetesebbé tehetjük az idei ünnepet. Mehetünk hajókirándulásra, szaunaszeánszra, de a fittebbek akár egy különleges húsvéti futóversenyen is részt vehetnek. Mutatunk néhány tippet.

Locsolófutás Veszprémben

Április 10-én húsvéti futással várnak minden sportkedvelőt Veszprémben. A versenyközpont a SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumnál lesz, az első rajt 9:25-re várható. A futókat kerékpárosok kísérik, az 5. és a 10. kilométernél felállított frissítőpontokon banánt, almát és vizet fogyaszthatnak a résztvevők.

Veszprém várja a mozogni vágyókatForrás: Shutterstock

A célba befutót érem, rántott hús, főtt sonka és tojás, torma, üdítő, tea és víz várja, a hölgyek pedig számíthatnak locsolásra is. Férfiak és fiúk locsolóversekkel és kölnivel, nők és lányok pedig piros tojással készüljenek! A táv 10 vagy 15 kilométer, de gyermekversenyt is tartanak, ahol 500, 1000 és 1500 méteres távokon indulhatnak a kicsik, 5 korcsoportban. 

Csempefestés és hangszersimogató a pécsi Zsolnay negyedben

Sok-sok közös énekléssel, játékkal várják a kisgyerekes családokat a pécsi Zsolnay negyedben. A húsvét hétfőn 10 órától kezdődő koncert és zenés foglalkozás elsősorban a 3 év alatti és az óvodás korosztálynak szól, a koncert után pedig lehetőség lesz megismerkedni a hangszerekkel, és kipróbálni azokat. A koncertet fuvola, furulya, citera, gitár, brácsa, hegedű és ütőshangszerek biztosítáják.

A Zsolnay-negyedben művészi hajlamainkat kamatoztathatjukForrás: Pécs Nyitva

A térképes tojáskereső foglalkozás sajnos már betelt, de a csempefestésre és a kézműves foglalkozásokra még lehet jelentkezni. Délután 3 órától egy népi hangszerekkel kísért zenés mesejáték kezdődik, amelyen a Játékmester és a Muzsikus egy képzeletbeli, tavaszi kirándulásra hívja közönségét, 5 órától pedig a Lajtorja zenekar tart koncertet és „hangszersimogatót". 

Csokitojásosztás és szaunaszeánsz a hajdúszoboszlói élményfürdőben

A hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexuma a tavalyi évhez hasonlóan ismét változatos programokkal várja vendégeit a húsvéti hétvégén. Az Aqua-Palace élményfürdőben szombaton Miki Mini Party szórakoztatja a gyerekeket, a felnőtteknek pedig három különböző szauna szeánsszal készülnek: erdei varázslat, barackos álom és gyümölcsös pillanatok.

Csokitojást is osztanak a hajdúszoboszlói HungarospabanForrás: Hungarospa Hajdúszoboszló / Facebook.com

A vasárnap is Miki Miny Partyval indul, majd a Gyógyfürdőben és az Aqua Palace-ban fellép a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes is. Hétfőn csokitojást osztanak a fürdőzőknek. 

Tojáspatkolás a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

Ha mindig is kíváncsiak voltunk rá, hogy a saját szemünkkel is lássuk, miként lehet egy olyan törékeny dolgot, mint egy tojás megpatkolni, akkor mindenképpen ott a helyünk a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatán, ami április 10-ig tart. Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal – tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel – ismerkedhetünk meg; a gyerekeket pedig húsvéthétfőig mindennap nép játszóház várja az udvarban.

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban szebbnél szebb festett tojásokat láthattokForrás: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony / FB

Húsvét vasárnap reggel 9 órától indul a hímestojás-keresés faluszerte. Húsvét hétfőn, a nyolcnapos programsorozat záró napján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt 10:30-tól. 

Hajókirándulás Szentendrén 

A húsvéti hosszú hétvége minden napján útra kel a Mahart PassNave Kft. ünnepi Budapest–Szentendre járata, amelyen a vízen ringatózva tárul fel előtted a tavaszi színekben pompázó táj minden szépsége. Gyerekeknek és felnőtteknek is élménydús program. Bármelyik napra időzítheted a kirándulást, odafelé a budapesti Vigadó térről indul a hajó 10:30-kor, a szentendrei belvárosban pedig 12 órakor szállhatunk ki.

A kép illusztrációForrás: Frenyó Krisztina

 A 17 órás visszaindulásig 5 óra áll a rendelkezésünkre, ami idő alatt meglátogathatjuk például a skanzent, vagy a város számos múzeumának és galériájának egyikét, és a programba még egy ütős gasztro élmény is belefér. A Retro Design Centerre kiállítására az aznapra váltott hajójegy felmutatásával 10% kedvezményt kapunk.

(Címlapfotó: Julita/Pixabay-illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek