FolkGlamour a nyolcadik kerületben: strucctojás csodájára járnak az emberek

Húsvét alkalmából elsősorban a szép hímes, festett tojások miatt térhetnénk be a boltba, ahol Németh Hajnal Aurora és vendégművészeinek csodás alkotásai ékeskednek. De a díszes tyúk, liba és strucctojáson kívül a ruhák, ékszerek, dekorációs tárgyak, fejdíszek és egyéb kiegészítők miatt is érdemes bepillantani a nyolcadik kerületi üzletbe.

Bár a Húsvét mindig remek alkalom arra, hogy az Aurora FolkGlamour márka alkotásai megérintsék a szíveket, azt tudni kell a márkanév alatt dolgozó művészekről, hogy évek óta, ünnepektől függetlenül szem előtt tartják a magyar népviseleteket, és azt, hogy iparművészként újra alkossák a hímzés mintákat és beillesszék a mai világba is.

A képen Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour márka megalkotójaForrás: Gajó Dorottya / Lakaskultura.hu

A strucctojással, amit Németh Hajnal Aurora a szüleitől kapott ajándékba, hogy megrajzolhassa és megfesthesse élete legnagyobb tojását, sok ember figyelmét sikerült felkeltenie. Talán még azokét is, akik eddig még nem foglalkoztak a népművészettel. 

Amint Aurora elmondta a Lakáskultúra szerkesztőjének, "Nagyon egyszerű technikát használtunk, hogy ihletet adjanak a mai kor emberének, mivel díszítse otthonát: alkoholos és színes filcekkel rajzoltunk tulipánokat, szegfűket, gránátalmákat, pávákat és sok más szimbólumot. Mindenkit bíztatunk, vegye elő nagymamája hímzését, és egy-egy mintát rajzoljon fel a családdal, barátokkal közösen! Így marad meg őseink kultúrája és közben saját kezűleg is alkotunk valamit!"

Fontos, hogy az Aurora FolkGlamour nem csak esztétikai értéket szeretne adni, hanem a tudást is mélyítené, így minden tojásra rá van írva, melyik tájegység mintái láthatók rajta.

 

A mintákat mindig hiteles forrásból választják kiForrás: Varga Domokos / Lakaskultura.hu

"A strucctojás egyébként egy újdonság, igazi különlegesség: teljes egészében rábaközi mintákkal rajzoltam tele. Hiszem, hogy ezáltal még jobban fel tudjuk hívni a figyelmet a közös alkotásra és a saját kultúránk éltetésére. Mivel Rábaközből származom, így rábaközi hímzésminták kerültek rá. Először csak az egyik oldalban gondolkodtam, de aztán vitt a hév, és az egész tojás csupa magyar hímzésminta lett. 3 napig éjjel-nappal ezen dolgoztam" – mesélte a munkáról Aurora. 

A stucctojás egyik oldalára napraforgós életfát rajzolt és festett a művésznő, mely az ég-Isten felé fordulás jelképe. Ebből nő ki gránátalma, ami a termékenységet és a bőséget szimbolizálja. A szegfű a férfiak jelképe. A nefelejcs pedig igazi szemvidító virág, amiről azt tartották, hogy egy csokornyit ajándékba adnak, akkor a szívbéli bánat hamarabb elmúlik.

Rengeteg fontos üzenetet rejt a strucctojás mintavilágaForrás: Gajó Dorottya / Lakaskultura.hu

A hatalmas tojás másik oldalára tulipános életfa került. Ez a virág a nőiség jelképe – magyarázta a hímes strucctojása kapcsán a mindig mosolygós művésznő.

A tojáson látható mintavilág további üzenetét és jelentéstartalmát megtaláljátok a lakaskultura.hu cikkében, még több szép fotóval együtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek