Meteorit csapódhatott be a népszerű olasz üdülőparadicsomnál

Az Olaszországhoz tartozó Elba szigetén élők és a toszkán partvidék lakói csütörtök délután óriási hangrobbanásra lettek figyelmesek. Vadászgépet azonban nem láttak a közelben és a geofizikai szakértők szerint földmozgás sem történt. Megindultak a találgatások, de a legvalószínűbb, hogy meteorit csapódott be.

Meteorit csapódhatott be - illusztrációForrás: Shutterstock/Triff

A csütörtök délután, helyi idő szerint 14.30-kor bekövetkezett, „hanghatással járó szeizmikus eseményről" a szigeten található Campo nell'Elba város számolt be elsőként Facebook-oldalán, és olyan jelenségnek nevezte, „amelyet mindenki érzékelt". A természeti eseményt Olaszország teljes toszkánai partvidékén és a tartomány egyes belső területein, valamint a közelben található francia szigeten, Korzikán is éreztékírja a magyarnemzet.hu.

Toszkána tartomány geofizikai intézete és a firenzei egyetem az eset kapcsán kiadott közös közleményében azt írta, hogy egy másodpercenként 600 kilométeres sebességű „rengés" történt, hozzátéve azonban, hogy „a mért adatok alapján ezt leginkább egy becsapódó meteorit okozhatta".

Az olasz polgári védelem egy névtelenséget kérő munkatársa ugyanakkor a Corriere della Sera című olasz napilapnak azt mondta, hogy a hatalmas robaj valószínűleg egy repülőgéptől származott, mert ha meteorit csapódott volna be, azt érzékelték volna a szeizmográfok. Az olasz légierő azonban már a tartományi elnök nyilatkozata után közölte, hogy „légi incidens" nem történt.

Elba szigeteForrás: Shutterstock / Készítette: jackbolla

A Corriere della Sera arra is felhívta a figyelmet, hogy Elba szigetén nem most hallott először a lakosság különös hanghatással járó „robbanásokat": felidézték, hogy hasonló események történtek 2012-ben, 2016-ban és 2023-ban is, ezek okára a mai napig sincs magyarázat.

Ha kíváncsi vagy rá, milyen egy meteoritbecsapódás, nézd meg az alábbi lélegzetelállító videót:

 

Ezek is érdekelhetnek