Firenze leghíresebb hídja végre visszakapja eredeti pompáját

A Ponte Vecchio Firenze egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, mely a felépítése óta eltelt hét évszázad alatt túlélt árvizeket, tüzeket és a náci inváziót a második világháborúban, bár ez volt az egyetlen híd az Arno folyón, amelyet a visszavonuló német hadsereg megkímélt. Mostantól a híres hidat két éven át, mintegy 2 millió euróból felújítják, hogy visszaállítsák korábbi dicsőségét, jelentette be Firenze városa.

Firenze elképzelhetetlen lenne a Ponte Vecchio nélkül, mely szorosan hozzátartozik a város látképéhezForrás: Shutterstock/Muratart

Az európai középkori mérnöki tevékenység egyik legnagyobb vívmányaként számon tartott gyalogos híd az Arno folyón ível át oldalain színes épületekkel tarkítva, amelyek több tucat ékszerüzletnek adnak otthont. 

Az üzletek feletti második szinten fut keresztül a tavaly újra megnyitott Mediciek "titkos" folyosója, mely a Palazzo Vecchiót köti össze a Pitti-palotával. Az átjáró arra szolgált, hogy a Medici család tagjai biztonságosan és észrevétlenül tudjanak mozogni a két rezidenciájuk között.

„Ez egy történelmi jelentőségű projekt, hiszen a Ponte Vecchio-n eddig még soha nem történt ilyen bonyolult helyreállítási beavatkozás" – mondta csütörtökön újságíróknak Dario Nardella, Firenze polgármestere. „A végén még szebb hidunk lesz, mint amihez hozzászoktunk" – tette hozzá.

Firenze 700 éves hídja azért egyedi, mert mindkét oldalán épületek tarkítjákForrás: AFP

Ez az első ilyen jellegű helyreállítás és takarítás a hídon, bár rendszeres karbantartáson és több felújításon eddig is átesett már a stabilitás biztosítása érdekében.

A munkálatok során az egész híd helyreállítását és tisztítását végzik el, hogy az ott növő algákat, mohákat, zuzmókat és gyomokat, valamint a vegyszerek lerakódásait eltávolítsák, illetve a gyalogút kövét is helyreállítják. A híd felső szakaszának munkálatai még idén októberben és novemberben elkezdődnek, míg a híd alsó részén 2025 és 2026 nyarán zajlanak majd a munkálatok.

Mintha egy bevásárlóutcában nézelődnénk - ilyen érzés a Ponte Vecchio-n sétálniForrás: user32212/618 images/Pixabay

A projekthez szükséges pénz mintegy felét Marchesi Antinori, Olaszország egyik legismertebb borászcsaládja adományozza.

„Családunk történelme a 13. század óta mindig is elválaszthatatlanul kapcsolódott Firenzéhez" – mondta csütörtökön újságíróknak Piero Antinori, a csoport elnöke. „A város rengeteget adott nekünk az évszázadok során, ezért is nagy öröm számunkra, hogy részesei lehetünk ennek a fontos projektnek."

Olaszországban egyre gyakoribbá válik, hogy a történelmi műemlékek helyreállításához magánadományozók járulnak hozzá.

2011-ben a Tod's luxus bőrárut gyártó cég 25 millió eurót (akkor 32 millió dollárt) ígért a Colosseum helyreállítására, míg a Diesel 2013 májusában 5 millió euróért (akkor 6,4 millió dollárért) vállalta a velencei Rialto híd rekonstrukciójának támogatását – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek