Meteorit csapódhatott egy autóba Franciaországban

Egy autóhoz riasztották a tűzoltókat Strasbourgban hétfőn a hajnali órákban, miután észrevették, hogy a jármű füstölög. Kiérkezve a tűzoltók látták, hogy egy 50 cm széles lyuk tátong a piros Renault Clio tetején, a jármű ablakai pedig kitörtek. A szakértők szerint nem kizárt, hogy az autót egy meteorit találhatta el – írja a Metro.

Az autó tetején egy 50 cm-s lyuk tátong, valamint az ablakok is kitörtek.Forrás: AFP/Handout

A balesetben szerencsére senki sem sérült meg. Matthieu Colobert tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a jármű alváza és üzemanyagtartálya is megsérült. A további vizsgálatok kimutatták, hogy nem volt a környéken radioaktivitás, bár ez nem feltétlenül mérvadó adat, mivel a meteoritok hasonló mennyiségű radioaktív anyagot tartalmaznak, mint a normál földi kőzet. A katasztrófavédelem nem talált űrkőzetet a járműben, szerintük az objektum vagy nagyon kicsi volt, vagy a becsapódás erejétől széthullott.

Az esetet még vizsgálják, de nem tartják kizártnak, hogy egy meteorit csapódott a járműbe.Forrás: AFP/Handout

A helyszínen egyébként találtak egy gyanús, nagyjából 2 centiméter hosszú követ, amely Colobert szerint úgy néz ki, mint az égett fa, és meglehetősen könnyű. Dr. Tim Gregory atomfizikus és meteoritszakértő hozzátette, hogy bizonyítaniuk kell, hogy a lyukat okozó objektum valóban az űrből származik, ám ehhez további vizsgálatok szükségesek. „Évente körülbelül tízezer meteor éli túl a zuhanást, és meteoritként csapódik be a talajba vagy az óceánba. Elég nagy objektumnak kell lennie ahhoz, hogy ekkora lyukat csináljon, de egyelőre nem kizárt, hogy egy űrkőzet zuhanhatott az autóra" – mondta a szakértő.

Igen kicsi az esélye annak, hogy egy meteorit lakott területen érje el a felszínt, és el is találjon valamit vagy valakit, ám volt már ilyenre példa. Idén májusban egy objektum csapódott egy családi házba New Jersey-ben, nyáron pedig egy francia nőt talált el egy visszapattanó űrkőzet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek