Ezek a legfrissebb, országos információk az árvízkészültségről

Magyarországon már csaknem 500 kilométeren van árvízi készültség. Összegyűjtöttük a jelenleg tudható legfontosabb információkat, hogy hol és milyen intézkedéseket vezettek be, hol tetőzött az ár és hol várható további kár.

A folyók mellett patakok is kilépnek a medrükből - illusztrációForrás: AFP

Budapest

Ahogy korábban megírtuk, Németországban soha nem látott pusztítást végeznek a heves esőzések miatt kialakult áradások. A dunai víztömeg most Magyarország felé tart, az előrejelzések szerint hétvégén tetőzik Budapestnél. Lakóházak nincsenek veszélyben, az ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a közszolgálati televízió adásában.

A Budapest Közút közleménye szerint az alsó rakpartokon csütörtökön 0 órától megállási tilalom lép életbe. Az ezt jelző táblákat már kihelyezték. Azokat a járműveket, amelyek a megállási tilalom ellenére a rakparton maradnak, elszállítják. A közúti forgalom elől várhatóan csütörtökön 20 órától lesznek lezárva a rakpartok.

Az ártéri üdülők vannak elsődlegesen veszélyben - illusztrációForrás: MTI

Győr

Győrben és a környékén már közlekedési problémákat okoz az áradás. A város egyik hídját már két napja lezárták, az autósok nem használhatják. A rakparti út már víz alatt van. A szakemberek a tetőzést 580 centiméteren csütörtökre, legkésőbb péntekre várják a győri szakaszon.

Győr felett és alatt kilenc szakaszon van különböző szintű készültség, valamint belvízvédelmi készültséget is elrendeltek a térségben, ha kell, még a zsilipeket is beindítják – írja az origo.hu.

Szigetköz

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területéről további 60 vízügyes indult útnak a dunai védekezéshez a Szigetközbe, ahol így már több mint száz tiszai szakember is segíti a 24 órás figyelőszolgálatot – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Rába és patakjai

406 centiméterrel tetőzhetett a Rába Körmendnél, elöntötte a víz a partmenti nyaralókat. Vasárnap az  éjszakai óráktól kedd hajnalig több hullámban érkezett csapadék a Rába vízgyűjtő területére, intenzív áradás kezdődött a Rába folyón és mellékvízfolyásain.

Két napja így festett a Rába:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Szentgotthárdnál kedden reggel tetőzött a Rába, Körmendnél azonban folyamatosan emelkedett a vízszint. Szerda reggel 406 centiméteren állt a víz. Vélhetőleg ez lehetett a tetőzés időpontja, utána lassú apadás kezdődött, csökkent a vízhozam.

Csákánydoroszlóban a Rába és Vörös-patak, Kemenestaródfánál a Strém és a Pinka; Dörökénél pedig a Csörnöc-Herpenyő megemelkedett vízszzintje miatt adtak ki elsőfokú árvízvédelmi készültséget – írja a vaol.hu.

A Rába is kilépett a medrébőlForrás: vaol.hu/Szendi Péter

Leállt az ausztriai hajóközlekedés

Az euronews.com pedig arról tájékoztat, hogy Ausztriában leállították a hajóközlekedést a Duna teljes, 350 kilométeres ausztriai szakaszán az országot sújtó árvizek miatt. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy meddig marad érvényben az intézkedés.

Gemenc

Gemenc Zrt. - Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményben figyelmeztet rá, hogy víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt. Június 7-től leáll az erdei vasút. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését. A túraútvonalak jelentős része sem használható, valamint a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. 

 

Ezek is érdekelhetnek