Így védték meg idén az árvíztől Velence világhírű, 900 éves épületét

A Szent Márk-székesegyház az egyik legnépszerűbb velencei látványosság a turisták körében, viszont a város különösen alacsonyan fekvő részén, a Szent Márk tér egyik végén áll. Emiatt teljesen ki van téve az acqua altának, azaz a magas víznek, amely akkor fordul elő, amikor egy dagály erős széllel párosul, és az a tengervizet a lagúnába nyomja. Most viszont új technikát dolgoztak ki a szakemberek, hogy megvédjék ezt a csodaszép, történelmi épületet.

Az ikonikus, 900 éves bazilika a város legalacsonyabb pontja, így szélsőséges időjárás esetén gyakran kerül víz alá. A szakemberek folyamatosan igyekeztek távol tartani a vizet az épülettől, de eddig nem voltak elég hatékonyak, és a tenger előbb-utóbb mindig elérte a híres falakat.

A Szent Márk-székesegyház Velence főtemploma, emellett a bizánci építészet legeredetibb formában megőrzött emlékeForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Tibor Bognar

A 11. századi templomba be- és az onnan kifolyó, ismétlődő sós víz már eddig is jóvátehetetlen károkat okozott. A mozaik- és kőpadlók omladoznak, a márványoszlopok felemésztődnek, a falakon magasan elhelyezkedő aranymozaikok pedig a növekvő nedvességtől folyton szenvednek.

Korábban nem volt ritka az ilyen, és ehhez hasonló látványForrás: AFP/Gerard Julien

Az elmúlt évtizedekben az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése következtében határozottan felerősödtek az árvizek Velencében. 2019 novemberében Velence a történelem egyik legrosszabb dagályát élte át, amely több mint 300 millió eurós kárt okozott. Carlo Alberto Tesserin, aki a bazilika műemléki megőrzését felügyeli, úgy jellemezte az épületet, hogy „egy nap alatt 20 évet öregedett".

A korábbi években csak kiépített pallókon lehetett közlekedni Szent Márk téren, miközben a bazilika vízben ázottForrás: Hemis via AFP/ESCUDERO Patrick / hemis.fr/Escudero Patrick / Hemis.Fr

A város alapjai is lassan süllyednek, miközben a túlméretezett tengerjáró hajók hullámverései károsítják a falazatokat. A Velencei Tanács feljegyzései is azt mutatják, hogy az utóbbi időben még gyakoribbá és drámaibbá váltak az áradások. Idén viszont még a korábbiaknál is fokozottabban készültek az árvzizekre.

Idén szeptember végén megkezdték az üvegkordonok megépítésétForrás: Jekko Cranes/GR Strutture SRL/Facebook

Ezúttal üvegpaneleket helyeztek el, hogy megakadályozzák a káros sós víz beszivárgását a bazilikába. A november 7-i dagály után az akadályok sikeresnek bizonyultak a tengervíz visszatartásában. A körülbelül egy méter magas üvegtáblákat a templom kerülete mentén a járdába süllyesztve helyezték el.

Idé először az árvizet szó szerint szárazon megúszta az épületForrás: Jekko Cranes/GR Strutture SRL/Facebook

Az üvegkordon egyelőre ideiglenes megoldást jelent a Szent Márk tér burkolatszintjének megemeléséig, mert hogy az lesz a következő és remélhetőleg az utolsó lépés, amely segít megőrzni ezt a történelmi épületet. 

Forrás: euronews.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek