Mérgező szmog lepte el a magyarok által is előszeretettel látogatott metropoliszt

Mérgező szmog lepte el a napokban Thaiföld 11 millió lakosú fővárosát, Bangkokot, a légszennyezettség csütörtök reggelre csúcsértéket ért el - közölte az IQAir svájci technológiai vállalat, amely a levegő minőségét figyeli világszerte.

Gyakran riasztó mennyiségű szmog tríti be BangkokotForrás: Shutterstock / Készítette: SemPhOtO

A thaiföldi főváros hatóságai arra kérték a helyi vállalatokat, hogy küldjék távmunkába alkalmazottaikat.
Az egészségre különösen veszélyes, levegőben szálló finompor mennyisége 15-szöröse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határértéknek.

Az IQAir szerint ezzel Bangkok a világ tíz legszennyezettebb levegőjű városának listájára került fel.

Az ipari és közlekedési károsanyag-kibocsátás mellett a levegő minőségét tovább rontják a szezonális tarlóégetések.

Csadcsart Szittipunt, Bangkok kormányzója arra kérte a város alkalmazottjait, hogy csütörtökön és pénteken dolgozzanak otthonról. Sok munkavállaló számára azonban ez nem lehetséges különböző okokból.

Bangkok és az északon lévő Csiang Mai már tavaly is a világ legszennyezettebb városai közé tartozott. Ennek már egészségügyi következményei is vannak, Thaiföldön 2023-ban legalább kétmillió ember szorult orvosi ellátásra a légszennyezés miatt.

Tavaly augusztusban Szretta Tavizin miniszterelnök került hatalomra, aki azt ígérte, hogy intézkedni fog a légszennyezés ellen. Egy erről szóló törvényjavaslatot januárban hagyott jóvá a kabinet, párhuzamosan ezzel egy illetékes bíróság arra utasította a kormányt, hogy 90 napon belül terjesszen elő egy olyan tervet, amelynek célja javítani a helyzeten, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek