Veszély fenyegeti Izland legnépszerűbb termálfürdőjét

Izland fővárosától körülbelül 45 kilométerre építettek egy geotermikus erőművet még az 1970-es években, melynek felesleges termálvizét az erőmű melletti területre vezették, ahol egy mesterséges tó alakult ki. A tóból mostanra hatalmas turisztikai látványosság vált, amely évente rengeteg látogatót vonz.

Az izlandi Kék LagúnaForrás: Shutterstock/Puripat Lertpunyaroj

Dr.Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus szerint a Kék Lagúnának elkeresztelt fürdőt azonban most veszély fenyegeti, melyre az izlandi hatóságok figyelmeztetést is kiadtak. A fürdőnek helyet adó Reykjanes-félszigeten közel 800 évig nem történt földrengés, mígnem 2021-ben a lakatlan Fagradalsfjall térségében egy lávaöntő vulkánkitörés kezdődött. Ezt 2022-ben és 2023-ban újabb, néhány héten keresztül zajló vulkáni működés követte – olvasható a Termal Online oldalán.

Mint írják, vulkánkitörés nem feltétlenül csak ott lehet, ahol már van vulkán. A Reykjanes-félszigeten nincs központi tűzhányó, a vulkáni működés azonban a felszínen megnyíló hasadékok mentén indul, és kiterjedt lávaöntéssel jár. Az izlandi geofizikusok és vulkanológusok a kiértékelt adatok alapján a Kék Lagúna alatt mintegy 4 kilométer mélységben lehet a magma, aminek mozgása földrengéseket okoz.

November 3-án, pénteken már több erős, 4-es magnitudót meghaladó földrengés pattant ki, ami azt jelenti, hogy egy vulkánkitörés bármikor bekövetkezhet. Az esély erre nem kicsi, de lehetséges, hogy a magma végül nem tudja áttörni a felső egy-két kilométeres kőzettestet és megakad. A jelenlegi adatok alapján azonban nagyobb a valószínűsége egy közeli vulkánkitörésnek, ezért az izlandi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miszerint egyelőre jobb elkerülni a Kék Lagúna területét, bár maga a létesítmény még nem zárt be. 

Azt javasolják, hogy a látogatók kerüljék el a Kék Lagúnát és térségétForrás: Shutterstock/Puripat Lertpunyaroj

A geológus szerint a következő években mozgalmas időszak lesz, amit lávaöntő vulkánkitörések, és a mostanihoz hasonló magma felnyomulási időszakok tarkíthatnak. Nem lehet pontosan megmondani, mikor és hol hasad fel a föld, lehetnek békés és látványos kitörések, de a magma feltörhet látogatottabb, sűrűbben lakott területeken is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek