Elöntötte a tenger a magyarok kedvelt horvátországi városait

Dalmácia és Isztria szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán, és több várost is elöntött a víz - írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.

Zágrábban a Száva folyó is kilépett a medréből a heves esőzések miattForrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Stipe Majic

Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken. Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

Nem tesz jót Sibenik öreg épületeinek, hogy tengervíz mossa a talapzatukat - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Mivel Split térségben száz kilométeres sebességgel fújt a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak.

Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről, közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombatra vonatkozó előrejelzését, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek