Döbbenetes képek az olaszországi áradásokról, lefújták a Forma-1-es nagydíjat is

Kilenc ember meghalt, és ezreket evakuáltak otthonaikból, miután az észak-olaszországi Emilia-Romagna régióra özönvízszerű eső zúdult, áradásokat és földcsuszamlásokat idézve elő - közölték szerdán a helyi tisztviselők.

Ezen a 2023. május 17-én Cesenában készült képen egy autó látható egy elárasztott szupermarket területénForrás: AFP/Alessandro Serrano

Nello Musumeci polgári védelmi miniszter elmondta, hogy egyes területeken mindössze 36 óra leforgása alatt az átlagos éves csapadékmennyiség fele leesett, aminek következtében a folyók kiléptek a medrükből, és a víz bezúdult a városokba, illetve több ezer hektár mezőgazdasági terület is víz alá került. A leginkább katasztrófa sújtott terület közelében van a vasárnapi Forma-1-es nagydíj helyszíne Imolában. Hogy enyhítsék a segélyszolgálatokra nehezedő nyomást, le kellett fújni az eseményt.

Katasztrofális eseményekkel nézünk szembe, amelyekre valószínűleg még nem volt példa"

– mondta Stefano Bonaccini, az Emilia-Romagna régió elnöke újságíróknak. "Rendkívül sok eső esett olyan szárazföldre, amely már nem képes elnyelni" – tette hozzá.

Egy elöntött utca látványa Castel Bolognese városában, Imola közelébenForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

Az adriai tengerparton lévő, ókeresztény örökségeiről híres Ravennát is súlyosan érintette a természeti csapás. A helyi belügyminisztérium képviselője közölte, hogy a lehető leghamarabb mintegy 14 ezer embert kell evakuálni a területről.

A hatóságok közlése szerint az áradás 37 várost és települést sújtott, és körülbelül 120 földcsuszamlást regisztráltak.

Legalább egy híd Bologna város közelében összeomlott, néhány utat aláásott az árvíz, és számos vasúti szolgáltatást felfüggesztettek.

Önkéntes tűzoltók gumicsónakjukkal haladnak a Savio folyó által elárasztott egyik utcánForrás: AFP/Alessandro Serrano

Kilenc holttestet hoztak elő különböző helyekről, mondta Bonaccini. Irene Priolo, a régió alelnöke újságíróknak elmondta, hogy bár az esőzések enyhülnek, a folyók szintje még mindig emelkedik – írja a reuters.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek