Eltemetett kincs: közel 200 római érmét találtak Olaszországban, csak sejtik, kié lehetett

Az olaszországi Livorno régészei egy nagy rejtély darabjait igyekeznek összerakni, amely egy lenyűgöző lelettel kezdődött. 2021 novemberében a Livornói Őslénytani Régészeti Csoport egyik tagja egy Livornótól északkeletre fekvő toszkán erdő kitakarított területén túrázva néhány csillogó érmét talált a földben – írja a cnn.com.

Feltárva és közelebbről megvizsgálva a érméket, a kutatók megállapították, hogy a lelet 175 ezüst római dénárt tartalmazott. A csoport szerint szinte mindegyik jó állapotban volt, így ezek a kevés sértetlen ókori érmék közé sorolhatók. A felfedezés azonban számos kérdést vetett fel: kinek a kincse? Ki elől titkolták? És miért nem jöttek vissza érte?

Az eláasott római kori pénzérmék kicsit közelebbrőlForrás: Gruppo Archeologico Paleontologico Livornese/Facebook

A Facebook-oldalán közzétett sajtóközlemény szerint a régészeti csoport, valamint Pisa és Livorno tartomány régésze, Dr. Lorella Alderighi több mint egy évet töltött az érmék tanulmányozásával és dokumentálásával. Most a kutatók úgy gondolják, hogy megvan a válaszuk.

Ugyan lehetetlen pontosan tudni, ki temette el az érméket, mondta Alderighi, de nagy valószínűséggel egy egykori katona kincsei lehetnek, aki a római háború idején szolgált i.e. 91-től 88-ig, valamint a Sulla és a Marians közötti polgárháború alatt 83-tól. Kr.e. 82-ig.

„Ez a kincs egy ember életéről, egy katona életének megmentéséről és a farmja felépítésével kapcsolatos reményeiről szól" – írta Alderighi e-mailben. „Azonban egy szomorú történetet is mesél: az érmék tulajdonosa meghalt, mielőtt megtakarításaiból valóra válthatta volna álmait. Az érmék az ő történetét mesélik el."

A kincs tulajdonosa egy terrakotta edényben rejtette föld alá a pénzét, amely egyfajta malacperselyként szolgált. Az érméket jól megőrizte az edény, még úgy is, hogy elásták. Csak kettő tört el, de újra összeszerelhetők, jegyezte meg a közlemény. Az elrejtett legkorábbi érmék i.e. 157-ből vagy 156-ból, a legkésőbbiek pedig i.e. 83-ból vagy 82-ből származnak. Akkoriban 175 dénár lehetett egy katona fizetése körülbelül másfél évre. Most a kincs értéke körülbelül 20-25 ezer euró – tette hozzá.

A kincs hamarosan a Livornói Földközi-tenger Természettudományi Múzeumának kiállításán lesz látható május 5. és július 2. között.

"Az egyike azon kevés ókori érmekincsnek, amelyet érintetlenül találtak, és rengeteg numizmatikai, történelmi és társadalmi információval szolgál" – mondta Alderighi, a lelet fontosságára utalva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek