Pánikban az olaszok: friss fotók a Garda-tóról, amely komolyan kezd kiszáradni

Tavaly júliusban arról írtunk, hogy a súlyos aszály miatt annyira elapadt a legjelentősebb és leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomult be a medrébe és 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire még nem volt példa, ahogy arra sem, hogy a száraz részeken motoroztak a medrében. Most még messze vagyunk a nyártól, de a Garda-tó  kiszáradása miatt már előre aggódnak az olaszok, teljes joggal. 

Forrás: NurPhoto via AFP/Stefano Nicoli/NurPhoto/Stefano Nicoli

Hogy miért? Mert hetven éve nem volt ilyen alacsony a turisták által is kedvelt tó vízszintje - derült ki a hétfőn közzétett műholdas adatokból. A Lombardia és Veneto régióval, valamint Trento autonóm tartománnyal határos, legnagyobb olasz tó vízszintje jelenleg 45,8 centiméterrel van az átlagos tengerszint felett. Az elmúlt 70 évben ez az adat átlagosan 109 centiméter volt.

Forrás: NurPhoto via AFP/Stefano Nicoli/NurPhoto/Stefano Nicoli

Médiajelentések szerint már februárban is olyan alacsony volt a vízállás, hogy száraz lábbal lehetett átkelni a tóban fekvő San Biagio-szigetre.

Forrás: AFP/Piero Cruciatti

A friss adatokat a Sentinel-2 műhold küldte, amely az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) által működtetett Copernicus program keretében végez aszálymegfigyelést.

Forrás: NurPhoto via AFP/Stefano Nicoli/NurPhoto/Stefano Nicoli

A 370 négyzetkilométeres tó vízszintjének csökkenését az Olaszország számos részét tavaly nyár óta sújtó súlyos szárazság okozza, amely veszélyezteti a mezőgazdaságot, az idegenforgalmat, a hajózást és a térség helyi közösségeit, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek