Lenyűgöző felvételek Hawaii vulkánjáról, ami újra kitört

Csaknem egy hónapos szünet után ismét kitört a Kilauea vulkán – közölték az USGS tudósai. A Hawaii Vulkán Obszervatórium (HVO) szerint a kitörés január 5-én 16:30 után kezdődött, miután kinyílt egy repedés, és a tudósok fényt észleltek a Halemaumau-kráterben, a Kilauea csúcsi kalderájában. Ezután felgyorsultak az események, és látványos lávaömlés vette kezdetét.

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép a Kilauea tűzhányó kráteréből kiömlő izzó láváról a hawaii Nagy-szigetenForrás: MTI/AP/Amerikai Földtani Intézet

A tevékenység teljes mértékben a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park területére korlátozódik, és nem jelent veszélyt egyetlen lakóközösségre sem – tették hozzá az illetékesek, ugyanakkor továbbra is alaposan figyelemmel kísérik a helyzetet.

Nem mindennapi fotó készült az izzó lávagyűrűrőlForrás: MTI/AP/Amerikai Földtani Intézet

„Elég hihetetlen" – mondta Jessica Ferrcane, a HVO munkatársa. „Sok kitörést láttam itt a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban, de még soha nem láttam ekkora lávát a Halemaumau csúcskráterében." A működő vulkánról friss videófelvétel is készült.

A vulkanológus szerint az eseményt valójában nem tekintik új kitörésnek, hanem inkább folytatásnak. A Kilauea legutóbbi komoly kitörése – amely 2021. szeptember 29-én kezdődött – 2022. december 9-én maradt abba, és most tört ki újra – írja a hawaiinewsnow.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek