Házakba tört be a víz Ausztráliában, több százat pedig elszigetelt a külvilágtól

Ausztrália délkeleti városaiban lakóházakat árasztottak el az esőzések miatt megáradt folyók október 14-én.  Az előrejelzések szerint még napokig veszélyesen magas marad a vízállás. Victoria államban több ezren maradtak áram nélkül.

Ezt a kocsmát Melbourne külvárosában öntötte el a vízForrás: AFP/William West

Melbourne északnyugati részén 70 embernek kellett elhagynia otthonát az áradás miatt, a Victoria állambeli Benalla és Wedderburn hatóságai pedig több száz embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására.

Victoria államban ötszáz házba tört be az árvíz, további ötszázat pedig elszigetelt a külvilágtól – közölte Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke, aki hozzátette, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján még hetekig esős lesz az idő, és további áradásokra számítanak. Andrews arról is beszámolt, hogy 4700 háztartás maradt áram nélkül.

Az állam mentőszolgálatának jelentése szerint az elmúlt 48 órában több mint száz embert mentettek ki az elárasztott területekről.

Sokaknak vált lakhatatlanná az otthonaForrás: AFP/William West

Új-Dél-Wales állam városaiban is nagyok a károk és a pánik. A megáradt Lachlan folyó több száz embert zárt körbe a területen. Tasmániában pedig az északi partvidéken élőknek kellett magasabbra költözniük a folyók vízszintjének emelkedése miatt.

A meteorológiai hivatal már szeptemberben jelezte, hogy a Csendes-óceánon a La Nina időjárási jelenség kialakulóban van, ez pedig Ausztrália keleti részén átlagon felüli csapadékot eredményez majd. Sydney-ben a múlt héten dőlt meg az esőzések miatt az 1950-es rekord, és 2022 lett a legnagyobb ausztrál város eddigi legcsapadékosabb éve - írja az MTI. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek