Nagy a baj Spanyolországban: szokatlan hőhullámok közepette harcolnak a lángokkal

A spanyolországi tűzoltók vasárnap az ország több pontján küzdöttek az erdőtüzek megfékezésével, ahol az évnek ebben a szakaszában szokatlan hőhullám sújtja az országot. A legnagyobb károk Zamora északnyugati tartományában vannak, ahol a lángok már több mint 25 000 hektárt emésztettek fel – közölték a regionális hatóságok.

A tűzoltók az észak-spanyolországi Zamora melletti Pumarejo de Teraban erdőtűz helyszínén dolgoznak, ahol szélsőséges hőhullám sújtotta az országot, 43 fokos csúcsokkalForrás: AFP/Cesar Manso

A zamorai Sierra de la Culebrában kitört tűz miatt legalább 10 falut kellett evakuálni, bár az éjszakai hőmérséklet-csökkenés némileg segítette az erőfeszítéseket. Több mint 500 tűzoltó munkáját segítik a vízledobó repülőgépek és helikopterek a ritkán lakott területen.

Spanyolországban, júniusban az ország számos pontján rekordhőmérsékletet mértek. A szakértők az éghajlatváltozással kötik össze az Európa számára rendkívül meleg időszakot. A hőmérők 40 Celsius-fok fölé emelkedtek a hét folyamán, és számos spanyol városban általában augusztusban várható meleg tombol. Az idei csapadékhiány és a viharos szél pedig együttesen teremtette meg a feltételeket a tüzekhez.

A legnagyobb erdőtüzek tegnap délután még mindig ellenőrizhetetlenek voltak a Sierra de la Culebra hegységben, a portugál határ közelébenForrás: AFP/Cesar Manso

A hatóságok azt mondták, hogy a 70 km/h-s széllökések a 40 Celsius-fok körüli hőmérséklettel együtt nagyon megnehezítették a tűzoltók dolgát.

A tűz képes volt átkelni egy körülbelül 500 méter széles víztározón, és átjutott a túlsó partra, hogy képet adjon azokról a nehézségekről, amelyekkel szembe kell néznünk"

– mondta Juan Suárez-Quiñones, Kasztília és León régió illetékese a TVE spanyol állami televíziónak.
A zamorai tüzet egy vihar okozta szerdán – közölték a hatóságok. A terjedő tűz miatt szombaton megszakadt a Madridból Spanyolország északnyugati felé tartó nagysebességű vonatközlekedés, amit vasárnap délelőtt újraindítottak.

Katonai tűzoltó egységeket telepítettek Zamorába, Navarrába és Lleidába is. Életveszteségről nem érkezett jelentés, de a lángok Zamorában és Navarra középső részén is elérték néhány falu szélét. Az autók utasai által készített videókon lángok nyaldosták az utak szélét. Más falvakban a lakosok kétségbeesetten nézték, ahogy a közeli dombokról fekete füst emelkedett fel.

Navarra középső részén a hatóságok elővigyázatosságból mintegy 15 kis falut evakuáltak, mivel a magas hőmérséklet várhatóan csak szerdán csökken.

„A helyzet továbbra is kényes. Különféle aktív tüzek vannak nálunk a rendkívül magas hőmérséklet és erős szél miatt" – mondta a TVE-nek Javier Remírez, a navarrai regionális alelnök. 

Egyes vadállatokat evakuálni kellett egy navarrai állatparkból – közölték a hatóságok.

Az erdőtüzek Északkelet-Katalónia három részén is aktívak: Lleidában, Tarragonában és egy Garaf természeti parkban, Barcelonától délre – írja az abcnews. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek