Ezeken a spanyol strandokon többé senki nem gyújthat rá

Mivel bevált a tavalyi kísérlet, melynek ideje alatt néhány barcelonai fürdőhelyen bevezették a dohányzási tilalmat, ezért a katalán főváros önkormányzata bejelentette, hogy idén júliustól tilos lesz a dohányzás Barcelona összes strandján - olvasható az Euronews.com oldalán.

Barceloneta Beach napfelkeltekorForrás: Shutterstock.com / Boule

Barcelonának 10 tengerparti strandja van körülbelül 10 kilométer összhosszúságban, ezeket sok külföldi turista is látogatja. Tavaly négy strandon próbálták ki a cigarettamentességet.

A dohányzás betiltásának fő célja, hogy egészségesebb környezetet hozzanak létre a kikapcsolódáshoz, illetve, hogy védjék a nemdohányzókat. De fontos szempont az is, hogy kevesebb legyen az eldobált cigarettacsikk, melyek jelentős környezeti problémát okoznak - mondta az ökológiai változtatásokért felelős tanácsnok.

Nem Barcelona az egyetlen ami meglépte ezt a lépést. Spanyolországban szép lassan egyre több strandot nyilvánítanak dohányzásmentessé. Több tartományban, 2020-ban a koronavírus-járvány megfékezésének egyik eszközeként tiltották be a dohányzást a strandokon, míg másutt, például a Baleár-szigeteken, köztük Mallorcán már a pandémia előtt hoztak ilyen szabályt környezetvédelmi okokból. A példát egyebek közt a Kanári-szigeteken, Baszkföldön, Galíciában, Andalúziában és Valenciában követték részleges vagy teljes tilalommal.

Egy országos jogszabály alapján az önkormányzatok akár 2000 euró (756 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak arra, aki a tilalom ellenére rágyújt, de Barcelona például csak 30 euró (11 ezer forint) büntetéssel fenyegeti a cigarettázókat.

A 2005-ös dohánytörvény tervezett reformja keretében a spanyol kormány országszerte megtiltaná a dohányzást több nyilvános szabadtéri területen, így az összes strandon, a parkokban, a teraszokon és minden sportpályán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek