Friss hír: Sértetlenül előkerült egy eltűntnek hitt utas a kigyulladt komphajóról

Mi is beszámoltunk a hírről, hogy pénteken hajnali 3 óra körül ütött ki tűz az olasz zászló alatt közlekedő Euroferry Olympia komphajón, amely a görögországi Igumenicából az olaszországi Brindisibe tartott. A kompon tartózkodó 292 emberből még aznap 280-at ki tudtak menteni, és Korfura szállították őket. Az utas- és személyzeti listán szereplő emberek közül azonban 12 személyt nem találtak. 

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a Euroferry Olympia utasszállító hajón Korfu közelébenForrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A kompra a tűzoltók csak vasárnap reggel tudtak feljutni, de a tüzet egyelőre nem tudták eloltani. A kompot vontatóhajók rögzítették a tengeren, de a hatóságok attól tartanak, hogy ha viharosra fordul az időjárás, akkor az megnehezíti majd az oltást és a mentést.

A 12 eltűnt közül szombaton este előkerült egy Litvániában élő, 21 éves fehérorosz férfi. Vasárnap viszont egy teherautó utasfülkéjében egy holttestet fedeztek fel a mentőegységek.
Ezzel tovább apad a valószínűsége annak, hogy további túlélőket találhatnak. Tíz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok azt remélik, hogy a hajó orrából előkerült fiatal túlélő tud valamit a többiek sorsáról. A tűz oka egyelőre nem ismert.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy számos teherautósofőr tartózkodott a komp rakodófedélzetén. Többen a járműveikben aludtak. Egy görög szigeten élő olasz állampolgár, aki saját közlése szerint több száz alkalommal utazott az Euroferry Olympia fedélzetén, a RAI olasz közszolgálati rádiónak nyilatkozva szombaton korábbi tapasztalatairól számolt be mondván, hogy a komphajón lévő "garázsokban az emberek tüzet raktak, a teherautók rádióit hallgatva buliztak és italoztak".

Paul Kyprianou, a szerencsétlenséget szenvedett komphajó üzemeltetője, a Grimaldi Lines szóvivője ezzel összefüggésben elmondta, hogy tilos az átkelés során a garázsokban tartózkodni.

"Tartjuk magunkat a nemzetközi előírásokhoz, a legénység ellenőrzi, hogy senki ne legyen a garázsokban. Persze lehet, hogy vannak teherautósofőrök, akik nem tartják be az előírásokat" – tette hozzá. A szóvivő egyben elutasította azokat a vádakat, miszerint a komphajó túlterhelt lett volna. Mint mondta, az elektronikus foglalási rendszer szerint az Euroferry Olympia mindössze 42 százalékos kapacitással indult útnak. Nem sokkal korábban a görög tehergépjármű-vezetők szakszervezete (SEOFAE) azt állította, hogy a komp túl volt terhelve.

Lángol a Euroferry Olympia utasszállító hajó a Jón-tengerenForrás: MTI/AP/debater.gr/Lazos Madikos

A komphajó olasz kapitányának elmondása szerint hajnali 3 óra után észlelték, hogy egyszerre több füstjelző működésbe lépett. A tűz akkor már nagy erővel lángolt, a füst pedig sok helyiségbe eljutott. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy ha vártak volna még öt percet, akkor a mentőcsónakok is a tűz martalékaivá váltak volna – mondta el a kapitány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek