Németországot teljesen megbénította a hatalmas vihar, törölték a járatokat is

Erős, viharos szél, név szerint a Ylenia sújtja Németország északi részét. Az országban továbbra is fokozott készültségben van, mivel ma hajnalban megélénkült az erős szél. Több iskola bezárt, törölték a repülő és a vonatjáratokat is – olvasható a DW.com oldalán.

A Ylenia vihar pusztít NémetországbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jorg Carstensen

A Ylenia vihar csütörtökön a hajnali órákban érte el Németország északi részét. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) a reggeli órákban a Harz-hegység legmagasabb csúcsán 152 kilométer/órás szélsebességet mért, ezért a német hatóságok óva intik az embereket, hogy napközben  kimerészkedjenek a szabadba. A hatóságok azt javasolták, hogy maradjanak otthon, és tartsanak távolságot az elektromos vezetékektől. Továbbá vigyázzanak a lehulló ágakra és tetőcserepekre. A General German Automobile Club (ADAC) azt tanácsolta az embereknek, hogy ne vezessenek autót sem. 

Az időjárási szolgálat szerint a viharos szél főleg az északi államokat érintette, mint Észak-Rajna-Vesztfália és Mecklenburg-Pomeránia. 

A német nemzeti vasúttársaság,a Deutsche Bahn (DB) vonatokat, a Lufthansa repülő járatokat törölt a viharos szél miatt. 

A DB csütörtök reggel bejelentette, hogy több, főleg északi államban, így Alsó-Szászországban, Brémában, Hamburgban, Schleswig-Holsteinben, Mecklenburg-Vorpomerániában, Berlinben és Brandenburgban törölte a távolsági vonatokat. A DB szerint szombatig fennakadások várhatók. Azok az utasok, akik az érintett időszakra vásároltak jegyet, február 26-ig újra felhasználhatják, illetve díjmentesen lemondhatják.

A tűzoltóságokat országszerte riadókészültségbe helyezték, a berlini tűzoltóság  csütörtökön reggel szükségállapotot hirdetett, mert megugrott a riasztásaik száma.

Több önkéntes tűzoltóság is akcióba lépett Berlinben, mivel egyes városrészeknél autókra dőlt fákról számoltak be. Az állatkerteket be kell zárni olyan városokban, mint Berlin, Wuppertal (Észak-Rajna-Vesztfália), Magdeburg (Szász-Anhalt).

A szeles vihar sok fát kidöntött, a tűzoltók készültségben állnakForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

A viharos hullámok egyes városokban áradásokhoz is vezetnek. Csütörtök kora reggelre elöntötte a víz az utcákat Schleswig-Holsteinben, Németország legészakibb államában. Ott a vízszint több mint 1,5 méterrel az átlagos szint fölé emelkedett. Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) csütörtökre bejelentette az iskolák bezárását. Az állam kormánya azt tanácsolta a szülőknek, hogy otthon vigyázzanak a gyermekeikre. 

Az áradás elöntötte az épületeket is NémetországbanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek