Videó: Pusztító erejű szélvihar tombol az Egyesült Királyságban

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű vihar, az Eunice érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, az ország nagy részén elrendelte a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást. Ezt a riasztási szintet "emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség" esetén lehet bevetni.

Az emberek szinte küzdenek a szélben, miközben a Westminster Bridge-en próbálnak átjutniForrás: AFP/Tolga Akmen

Megdőlt az angliai szélsebesség-rekord is. Péntek délután a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. A brit meteorológia szerint - jóllehet az adatot még hitelesíteni kell - ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség. Az alábbi felvételen például éppen egy közlekedő emeletesbuszra esett rá a szél által kicsavart fa.

Pénteken délután Londonban is előfordultak 120-140 kilométeres sebességű széllökések, és a városban több helyen jelentős károk keletkeztek. Az orkán nagy területen letépte a délkelet-londoni O2 aréna tetőszerkezetét. A 20 ezer fő befogadóképességű sport- és rendezvénycsarnok jellegzetes kupolaszerű, könnyűszerkezetes tetejét több helyen is felszakította a szélvihar.

Az O2 még sosem nézett ki ilyen megtépázottnakForrás: AFP/Tolga Akmen

London fő pályaudvarainak vasúti forgalma gyakorlatilag leállt, miután számos helyen fák dőltek a sínekre. London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. A város belterületén lévő City repülőtéren teljesen leállították a forgalmat. Az Independent élőben közvetítette, ahogy a repülőgépek leszállásért küzdenek a Heathrow repülőtéren, így százzezrek drukkoltak, hogy ne történjen kasztrófa.

Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között. Walesben, ahol egy időre 40 ezer lakóingatlanban szűnt meg az áramellátás, az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.

Csak alapos ok miatt érdemes kimerészkedni az utcákraForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek