Letépte a Szegedi Csillagvizsgáló tetjét a viharos szél

Óriási kárt okozott a viharos szél még múlt vasárnap a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájában, amit egyszerűen letépett, emiatt a tetőszerkezetet nem lehet helyreállítani. A műszerekben nem esett kár, de az épületnek új tetőre lesz szüksége. Jelenleg ponyva védi a beázástól, írja a delmagyar.hu.

Ilyen megtépázottan fest most a CsillagvizsgálóForrás: Szegedi Csillagvizsgáló/Facebook

A viharos szél sok kárt okozott megyeszerte: fákat döntött ki, ágakat tört le, tönkretette a gazdák fóliasátrait – a megye minden településéről riasztották a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársait.

Szerencsére ember nem volt a közelben, amikor a Csillagvizságó kupolája lerepült, így személyi sérülés nem történt, sőt, a tetőszerkezeten kívül minden más épségben maradt. Nem esett kár sem a mechanikákban, sem a távcsövekben, sem az elektromos hálózatban. A tető viszont darabokban landolt az épület mellett, a kerítést is megrongálta.

Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza a delmagyar.hu-nak elmondta, gyorsan kellett ideiglenes megoldást találni, hogy az érzékeny műszereket megvédjék a beázástól, így a kupolára strapabíró ponyvát feszítettek ki. Szinte egész napos munka volt szétszedni a földre zuhant tetőszerkezetet, és visszajuttatni a csillagvizsgáló területére, majd feltenni a csapadéktól védő ponyvát a kupolatér fölé.

Ponyva védi a műszereket és az épületet a beázástólForrás: Szegedi Csillagvizsgáló/Facebook

A 40-es távcsövet is leszerelték a hozzá tartozó mechanikával együtt, amelyet régóta terveznek felújítani, hogy a látogatók is élvezhessék a távcső nyújtotta látványt. Erre az új tető elkészülte után lesz majd lehetőség. 

A csillagvizsgálónak tehát teljesen új kupolára lesz szüksége: ez az idén 30 éves intézmény eddigi legnagyobb beruházása lesz. 

Hogy mikorra és milyen formában készül el az új tető, arról még zajlik az ötletelés, a költségekről majd az árajánlatok után lehet beszélni. A ponyva hónapokig is védeni tudja a csillagvizsgáló műszereit a beázástól, és az ideiglenes megoldás a remények szerint azt is lehetővé teszi, hogy márciustól újra elindulhassanak a péntek esti programok. Ha a ponyva kitart, csökkentett, 20-30 fős létszámmal, de megtartják a szokásos bemutatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek