Március 5-től a turistáknak is könnyebb dolguk lesz Ausztriában

Március 5-től eltörlik a legtöbb korlátozást Ausztriában és enyhítenek Svájcban is. Ausztriában eltörlik a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások többségét – jelentette be az osztrák kormány szerdán. A kormány és a tartományok a fertőzöttek magas száma ellenére átfogó könnyítésekről egyeztek meg.

Bár a fertőzöttek száma továbbra is magas, március 5-től az oltatlanok is hozzájuthatnak olyan szolgáltatásokhoz, amelyekhez számukra  addig nem volt lehetséges - illusztrációForrás: ctrl-alt-shift-e/Pixabay

Az éjszakai korlátozásokat eltörlik, ugyanakkor kötelező marad az FFP2-es maszk viselete a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.

Március 5-től az oltatlanok teszt nélkül is igénybe vehetnek számos olyan szolgáltatást, amelyet eddig csak a megfelelő igazolásokkal rendelkezők vehettek igénybe.  

Egyebek között a sportlétesítményeket, a rendezvényeket, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is bárki igazolás nélkül látogathatja.

A kizárólag az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek belépési jogosultságot biztosító 2G szabály csak a legsérülékenyebb területeken, például az idősotthonokban és a kórházakban marad fenn a dolgozók és a látogatók számára. Ezenkívül Bécsben is maradnak a korábbi szigorú szabályozások.

Karl Nehammer osztrák kancellár elmondta: apránként és határozottan visszaveszik a szabadságot, amelyet a vírus elvett, ugyanakkor aláhúzta: a világjárvány még nem ért véget, a vírus továbbra is a mindennapi élet része.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az enyhítések ellenére a kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz. Magas átoltottságra van szükség, "hogy ősszel ne érjen bennünket meglepetésként egy új változat" - jegyezte meg.

Svájcban is felfüggesztették a korlátozások többségét - közölte a berni kormány szerdán.

A csütörtökön életbe lépő változtatások után már csak a maszkviselési kötelezettség marad fenn a tömegközlekedésben és az egészségügyi létesítményekben. Emellett március végéig pozitív koronavírus-teszt esetében marad az ötnapos karantén-kötelezettség.
"A járványügyi helyzet kedvezően alakul" – érvelt közleményében a svájci kormány. 
A 8,6 milliós Svájc lakosságának több mint 90 százaléka védettséget élvez vagy azért, mert be van oltva, vagy azért, mert átesett a vírusfertőzésen - tájékoztatott a svájci kormányzat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek