Új, kerékpáros szupersztráda épül Bécsben

A bécsi hatóságok bejelentették, hogy a következő pár éven belül megépítenek egy kerékpáros megaautópályát, amely 7 kilométer hosszú és 4 méter széles lesz – olvasható a themayor.eu oldalán.

Az autópálya a kültéri kikapcsolódás kedvelt célpontját, a Donaustadt negyedet köti majd össze a belvárossal. Az új kerékpárút a zöldfelületek kibővítésével érkezik a „Szállj le az aszfaltról" (Raus aus dem Asphalt) mottó jegyében. Az infrastruktúra-bővítést kísérő zöldítési projekt célja, hogy minimálisra csökkentsék az utcák mentén kialakuló hőszigeteket, valamint hogy minél több természetes talajt tegyenek szabaddá. 

Ezenkívül a bővítés része lesz a nemrégiben bejelentett Intelligens Klíma Stratégia, amely egy a következő 20 évre szóló program. A stratégia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosít, de a társadalmi problémákkal is foglalkozik, biztosítva a klímasemlegességre való átállás igazságosságát.  Michael Ludwig polgármester korábban azt mondta, hogy a stratégiának lehetővé kell tennie, hogy Bécs a világ legélhetőbb városa maradjon.

Az új kerékpáros útvonal a belvárosban található Pratersternnél kezdődik majd, és a Lassallestrassét követi, majd áthalad a Dunán és a donaustadti Kagraner Platzon ér véget. A Praterstern felől az útvonal a városba vezet, és a meglévő körgyűrűhöz csatlakozik. Az útvonal összesen három városrészt köt majd össze 7 kilométeres távon.

A Lassalestrasse átépítése már 2022 őszén megkezdődik, míg a donaustadti részek 2023-ban kezdődnek. Ez lesz a város egyik legszélesebb kerékpárútja, összesen csaknem hat méteren. A fejlesztésre azért volt szükség, mert tavaly a hatóságok 1,3 millió embert számoltak csak ezen a szakaszon. Az új projekt nem tartalmazza a gépjárművek kapacitásának bővítését, így az autófüggőség csökkentésén és a kerékpározás vonzerejének növelésén is működnie kell.

A terek térkövezése világos betontömbökkel, zölddel és fákkal történik. Emellett a város közműves vízelemeket is telepít, amelyek segítik a hűtést a forró nyári hónapokban.

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Polyák Attila)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek