Pánik tört ki a Stade d'Olembé egyik bejáratánál, többen meghaltak

Nyolcan elhunytak és harmincnyolcan megsérültek hétfőn Yaoundében, ahol a labdarúgó Afrika Kupán a házigazda Kamerun és Comore-szigetek válogatottja találkozott a nyolcaddöntőben - írja az MTI. A tragédia a mérkőzés előtt mintegy 45 perccel történt, amikor egyelőre tisztázatlan okból a meccsnek otthont adó Stade d'Olembé egyik bejáratánál a tömeg a korlátokat benyomva, rendezetlenül próbált bejutni a stadionba. Szemtanúk szerint a biztonságiak lezárták a kaput és pánik tört ki.

A helyszínen készült fotók szerint többen - köztük gyerekek - a földön fekszenek, mások pedig próbálnak segítséget nyújtani nekik. A hírek szerint 50 ezren akartak bejutni a 60 ezer fő befogadására alkalmas arénába, azonban a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak 48 ezer férőhelyet biztosítottak.

Az olembei standion január 9-énForrás: Score Beethoven/commons.wikimedia.org

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség annyit közölt, hogy egyelőre információkat gyűjt a történtekről, és szoros kapcsolatban van a kameruni kormánnyal, valamint a helyi szervezőkkel. A szövetség főtitkára, Veron Mosengo-Omba meglátogatja a sérülteket a kórházban. Az összecsapást a tragédia ellenére megrendezték, Kamerun 2-1-re legyőzte a vészkapussal felálló Comore-szigeteket.

Kamerun 1972 óta először, összességében másodszor házigazdája a kontinensviadalnak. Már 2019-ben is kijelölt helyszín volt, de végül visszavonták tőle a rendezés jogát, mert aggályok merültek fel a stadionok alkalmasságával kapcsolatban. Annak a tornának végül Egyiptom adott otthont.

Ezek is érdekelhetnek