Tragédiába fordult a téli vakáció egy pakisztáni üdülőfaluban

Az Iszlámábádtól mintegy 70 kilométerre fekvő Murri üdülővárost a múlt héten ellepték a turisták, miután a szokatlanul erős havazás afféle téli csodaországgá változtatta a tájat. Pénteken azonban hóvihar kezdődött, mely fákat döntött ki, és elzárta a városba be- és abból kivezető keskeny utakat, amelyek meredek domboldalakon és völgyeken vezetnek keresztül, 2300 méteres magasságban - olvasható a france24.com tudósításában.

Havas úton elakadt járművekForrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A hatóságok szerint péntekre több ezer járművel közel 100 ezer látogató érkezett a városban, hatalmas forgalmi dugót okozva már a hóvihar előtt. Így aztán sokan a járművekben rekedtek az úton, és 22 ember, köztük tíz gyermek vesztette életét péntek éjjel vagy a fagy miatt, vagy szén-monoxid-mérgezésben, miután a sofőrök járatták a motort, hogy melegen tartsák az autóikat.

Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Imran Khan miniszterelnök azt mondta, megdöbbentette és felzaklatta ez a tragédia, a példátlan havazás és ennek következtében az emberek rohama "felkészületlenül érte a területet". Az útvonalon a hétvégén több mint 1000 elhagyott jármű akadályozta a buldózereket az utak takarításában, így egyes területeken csak a hólapátokat hívhatták segítségül.

A hatóságok lezárták a Murriba vezető autópályátForrás: Anadolu Agency via AFP/Muhammad Reza

A múlt héten a pakisztáni közösségi média még olyan, Murriban készült képekkel volt tele, melyeken az emberek a tél örömeit élvezik a festői üdülővárosban, amelyet a 19. században a britek építettek a gyarmati csapataik számára, szanatóriumként. A hatóságok egyébként már a múlt hétvégén arra figyelmeztették a lakosokat, hogy túlságosan feltorlódtak a járművek a városban, de még ez sem tántorította el a fővárosból újonnan érkezőket.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Muhammad Reza

A közösségi médiában sokan arra panaszkodtak, hogy a helyi szállodák és vendégházak megemelték az árakat, ami arra késztette az embereket, hogy az éjszakát inkább az autójukban töltsék, ahelyett, hogy szobát fizetnének. "A dolgok másként alakultak volna, ha a helyiek és a szállodák együttműködnek" - mondta az AFP-nek egy kormányzati tisztviselő. Mások ugyanakkor épp arról számoltak be, hogy a helyiek beengedték az otthonaikba az ott rekedt turistákat, illetve ételt és takarókat vittek azoknak, akik a szabadban ragadtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek