Majdnem tragédia lett a tankolásból!

A szlovákiai Bán (Bánovce nad Bebravou) azoknak való, akiket igazán mélyen érdekel egy ország élete, lakóinak lelkivilága, és nem az a legfontosabb, hogy egész nap az egyik látnivalótól a másikig szaladgáljunk, mindent lefotózzunk majd estére csodás fotókat posztoljunk a profilunkon.

Forrás: Polícia SR - Trenčiansky kraj / Facebook.com

Mindezzel nem azt állítjuk, hogy Bán szürke kisváros volna, és ne lehetne itt is szép képeket készíteni. Sőt. Az 1200-as évek óta szorgos, derék iparos és kereskedő emberek lakták. Hamar vár emelkedett fölötte. Templomai közül a Szent Miklósról elnevezett minden klasszikus építészeti stílusból kapott valamit, mégsem zavaró egyveleg, hanem olyan felvidékiesen egyszerű és szeretnivaló.

Kastélya ma hotel. A Trencsén és Nagytapolcsány között megbúvó kisváros csak az 1960-as években kezdett modernizálódni az első ipari üzemek felépülésével. Mára a húszezres városkában világcégek tevékenykednek, bevásárlóközpontjaiban mindent kapni, és még igényes termálfürdője is van.

Neve mégsem ezek miatt villant fel egy pillanatra a szlovák sajtóban és közösségi oldalakon. Hanem egy november 16-i eset miatt, amikor egyik benzinkútján egy meglehetősen részeg, és addig is erőszakosan viselkedő férfi úgy érezte, öngyújtójával lángra kell lobbantania a töltőpisztoly csövében lévő benzint - vesszen a világ s vele ő is. Ekkor tépte ki kezéből a csövet egy odaugró taxisnő, s lökte fel a részeget úgy, hogy azt már a rendőrök segítették fel a földről. A férfire hat hónaptól három évig terjedő büntetés vár, a bátor nőre pedig sok szívből jövő köszönet - olvasható az Újszo.com cikkében, illetve a szlovák rendőrség posztjában.

Címlapkép forrása: zef art / Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek