Friss bejelentés: Február 15-től csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-től a védettségi igazolvány – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Közölte: február 15-től az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás is elegendő – tette hozzá.

Újabb döntés született - illusztrációForrás: Hermann Traub/Pixabay

A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Ezeken az intézkedéseken túl a felnőtteknél hét nap lesz a karantén. Öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel "lehet szabadulni".

Elmondta azt is, hogy az iskolákban, a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek