Megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége

Brit idő szerint január 7-én hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni.

A brit kormány a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségének szigorításátForrás: David Mark/Pixabay

A brit kormány két lépésben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: január 9-től nem kell majd PCR-tesztet végeztetni az Angliába érkezés után, és ettől kezdve egy gyorsteszt is elég lesz, ha azt elvégezzük az érkezés utáni második nap végéig. Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik a döntés, miszerint követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

A szabályozás értelmében az angliai megérkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket a beutazóknak kell megvásárolniuk.

Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve – oltási státustól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek karanténba kell vonulnia, és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása. A gyorsteszt időpontját is le kell foglalni még az indulás előtt - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek