Már 11 településen aggasztó a vírushelyzet, felfutóban a járvány

Míg a múlt héten négy város, Békéscsaba, Debrecen, Eger és Miskolc szennyvizében volt emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedő tendencia mellett, ezekben a városokban a 44. héten már stagnáló tendenciát találunk.

koronavírus, szennyvíz, örökítőanyag, kutatás, kémcsőForrás: Romix Image/shutterstock.com

Másik hét városban viszont azt láthatjuk, amit a múlt héten az említett településeken: emelkedett koncentráció és emelkedő tendencia jellemzi Győrt, Tatabányát, Veszprémet, Salgótarjánt, a budapesti agglomeráció öt vizsgált települését, Szolnokot és Kecskemétet. Ezen települések egy részét a múlt héten még mérsékelt koncentráció és stagnáló tendencia jellemezte, míg Salgótarjánban és az agglomerációban már ekkor emelkedett volt a koncentráció. Míg múlt héten egyedüliként Nyíregyházán még alacsony volt a koncentráció és csökkenő a tendencia, ezen a héten már mérsékelt a koncentráció és emelkedő a tendencia.

Forrás: Barkovics Veronika/nnk.gov.hu

Mint a Népegészségügyi Központ oldalán olvasható, a 44. héten tovább nőtt a SARS-CoV-2 örökítőanyag átlagkoncentrációja a szennyvízben, és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik. Emelkedő tendencia látható még Kaposváron, míg Szombathelyen, Zalaegerszegen, Pécsen, Szekszárdon, Szegeden és Budapesten stagnáló. A vizsgált településeknek összesen a fele stagnál, 16 minta emelkedett, 6 település pedig mérsékelt minősítést kapott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek