Térképen az európai járványhelyzet: csak egyetlen ország zöld

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kéthetetne frissíti az uniós országok járványhelyzetét megjelenítő térképét, melyen négy plusz egy kategóriába osztják az egyes területeket az esetszámok alapján.

Forrás: ecdc.europa.eu

A legutóbb november 4-én frissített térképen a 100 ezer lakosra vetített pozitív tesztek számát láthatjuk. Zöld kategóriába esnek azok a régiók, ahol 100 ezer lakosból 50-nél kevesebb a fertőzött, és a pozitív tesztek aránya kisebb, mint 4%, vagy 75-nél kevesebb a fertőzött, de a  pozitív tesztek aránya nem éri el az 1%-ot.

A narancssárga kategóriában szintén kevesebb, mint 50 a fertőzöttek aránya, de a pozitív tesztek aránya legalább 4%, vagy 50 és 75 között van a fertőzöttek száma legalább 1%-os teszt pozitivitási arány mellett, vagy 75 és 200 között maximum 4%-nyi pozitív teszt mellett.

A piros kategóriában már 75 és 200 közötti esetszámot találunk legalább 4%-os pozitivitási arány mellett, vagy 200 és 500 közötti fertőzöttet igazoltak. A sötét vörös kategóriába azokat a területeket sorolják, ahol legalább 500 fertőzöttet találtak. A szürkével jelölt régiókból nem érkezett adat.

Magyarország nagyrésze piros kategóriába esik, kivéve Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét, melyek már a sötét vörös kategóriába kerültek. A november 2-i szennyvíz adatok szerint egyébként Békéscsabán, Debrecenben, Egerben és Miskolcon a legaggasztóbb a vírushelyzet, itt emelkedett a koncentráció és a tendencia is emelkedő.

Ami Európát illeti: sötét vörös kategóriába került az összes szomszédunk: Románia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria nagy része, valamint egyes cseh, lengyel és német régiók, míg ez utóbbi országok nagy része a piros kategóriába esik. A balti államok szintén sötét vörösek, akárcsak Írország, Skandinávia nagyrésze pedig piros, narancssárga területekkel tarkítva.

Franciaország, Portugália és a Benelux államok narancssárgák, ahogyan Olaszország nagyrésze is, ahol a kevés zölddel jelölt régió közül néhányat találunk: Valle d'Aostát, Piemontét, Lombardiát, Basilicatát és Molisét valamint Szardíniát. Málta szintén zöld kategóriába esik az egyetlen teljes országként, Spanyolországból nem érkezett adat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek